Konutlarda enerji tasarrufu karbon ayak izini azaltıyor

Uzmanlar, konutlarda doğru enerji verimliliği planlamasıyla toplam enerji maliyetlerinde en az yüzde 20 tasarruf edilebileceğini, bunun da karbon ayak izini azaltarak iklim kriziyle mücadeleye katkı sunacağını kaydediyor.

Teknolojinin hızla gelişmesi ve buna bağlı olarak yaşam tarzındaki değişimler sonucunda enerji kullanımı her geçen gün artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de bir ailenin yıllık ortalama enerji tüketimi yaklaşık 5 bin kilovatsaat. Bunun yüzde 40 ila 60'ı ısıtma, yüzde 5 ila 15'i soğutma, yüzde 10 ila 15'i sıcak su, yüzde 20 ila 30'u elektrikli cihazlar ve aydınlatma, yüzde 5 ila 15'i de yemek pişirme, çamaşır yıkama, elektronik cihazlar ve diğer günlük aktiviteler için harcanıyor.

Konutlarda enerji verimliliği sağlayacak uygulamalarla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan enerji verimliliği uzmanı Altuğ Karataş, bina yalıtımının en önemli tasarruf yöntemlerinden biri olduğunu söyledi.

Karataş, "Eğer evimizde yalıtım yoksa doğal gaz faturamızın yüzde 50'si israf oluyor. İkincisi, elektrik kullanımında da aynı şekilde yüzde 25-30'lara varan israflarımız var. Eğer biz bunu yönetirsek; aydınlatmayı, beyaz eşyadaki elektrik tüketimini, su tüketimimizi ve ısıtma soğutma tüketimimizi eğer doğru planlarsak bu, bizim toplam enerji maliyetlerimizde minimum yüzde 20 azalma demek. Sadece cebimizi değil, dünyayı da koruyabiliriz. Dünyayı koruduğumuz zaman da bu kadar enerjiyi engellemeniz karbon ayak izinizi azaltır, iklimi korur." ifadelerini kullandı.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR