Atıktan türetilmiş yakıt çevrenin korunmasına katkı sunuyor

Uzmanlar, fosil yakıtlara alternatif bir enerji kaynağı olan atıktan türetilmiş yakıtın, sera gazı emisyonlarının ve çöp depolama alanlarının azaltılmasına katkıda bulunduğunu, aynı zamanda yakıt maliyetlerini de önemli oranda azalttığını belirtiyor.

İklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadele edebilmenin en önemli yolu, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmaktan geçiyor. Bu nedenle başta kömür olmak üzere fosil yakıtların kullanımını azaltacak alternatif yakıt türleriyle ilgili uygulamalar her geçen gün daha fazla önem kazanırken atıktan türetilmiş yakıt (ATY), bu alternatiflerden biri olarak öne çıkıyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Organik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jale Yanık, ATY'yi, evsel veya endüstriyel atıklardan plastik, cam, metal gibi geri dönüştürülebilir malzemelerin ayrıştırılmasından sonra kalan yanıcı formda ve ısıl değeri yüksek, alternatif bir katı yakıt türü olarak tanımladı.

Yanık, ATY'nin tarım ve ormancılık kaynaklı atıklar, evsel atık su arıtma çamurları, tekstil atıkları, ömrünü tamamlamış lastikler ve evsel katı atıkta dönüştürülemeyen ayrıştırılamayan plastik, kağıt gibi atıklardan üretildiğini söyledi.

ATY'nin; azaltılmış sera gazı emisyonları, artan enerji güvenliği ve azaltılmış depolama alanı gereksinimi de dahil olmak üzere birçok çevresel faydası olduğunu kaydeden Yanık, "Eğer geri kazanılabilir olanlar alındıktan sonra kalan atıklardan biz yakıt elde etmezsek bunların doğruca gittiği yer deponi sahası (çöp sahası). Deponinin de bir sürü dezavantajı var. Deponide sera gazı emisyonları söz konusu olabilir, aynı zamanda zaten sınırlı olan toprak alanlarımızı işgal eder." dedi.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR