Yeşil yakalı meslek: Enerji Yöneticiliği

Dr. Öğretim Üyesi Ramazan Ayaz, enerji yöneticilerinin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ederek iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında önemli bir rol oynadıklarını söyledi.

Sanayi Devrimi'nin ardından artan enerji tüketimi ile beraber sınırlı kaynakların verimli kullanımı ve çevreci üretim süreçleri önem kazanırken çevre problemlerine çözüm sunan ve aynı zamanda tasarruf etmeyi de sağlayan mesleklere ilgi de gün geçtikçe artıyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı, (UNEP) çevre kalitesini korumayı ve eski haline getirmeyi amaçlayan, tarım, imalat, AR-GE, idari ve hizmet faaliyetlerindeki iş pozisyonlarını yeşil meslek olarak tanımlanıyor.

Yeşil mesleklerden biri olan enerji yöneticiliği alanında YTÜ'de eğitim veren Ayaz, bu eğitimin önemi ve içeriğine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Enerji yöneticiliği mesleğinin, Enerji Verimliliği Kanunu ve Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik kapsamında ortaya çıktığını belirten Ayaz, "Endüstriyel tesislerin, kamu binalarının ve ticari hizmet binalarının bulundurması gereken, aynı zamanda bu tesislerde enerji yönetimiyle ilgili faaliyetlerin yürütülmesinde sorumlu olan, enerji yöneticisi sertifikasına sahip kişilere enerji yöneticisi denir. Burada enerji yönetimi faaliyetlerinden kastımız ölçme, eğitim, etüt, projelendirme gibi faaliyetlerin tamamıdır." dedi.

Ayaz, 2 hafta boyunca toplam 80 saat süren eğitimi alan katılımcıların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen sınava girebildiğini, bu sınavda 70 ve üzeri not alanların sertifika almaya hak kazandığını bildirdi.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR