Akdeniz'de ağlara takılan plastikleri topluyorlar

Yunanistan'da bir grup genç oluşturdukları Enaleia isimli STK aracılığıyla balıkçı ağlarına takılan plastikleri belli bir ücret karşılığında toplayıp geri dönüştürerek 6 yılda 700 bin kilogram plastiğin Akdeniz'i kirletmesinin önüne geçti.

Yunanca "balıkçılarla birlikte" anlamına gelen Enaleia isimli sivil toplum örgütü, Akdeniz'deki plastik kirliliğini azaltmak amacıyla 6 yıl önce faaliyete başladı. 

Çalışmalarını tüm Akdeniz'e yaymak için adımlar atan kuruluş Yunanistan, İtalya ve İspanya'daki 42 bölgede, 1500 balıkçıyı plastik kirliliğine karşı mücadele etme konusunda ikna etti.

Akdeniz'de çeşitli büyüklülerde 350 gemiyle de denizden çıkarılan çöplerin kıyıya getirilmesi konusunda anlaşmaya varan Enaleia ekibi, şu ana kadar topladığı plastiklerin yüzde 70'ini ileri ve geri dönüşümle döngüsel ekonomiye kazandırdı.

Enaleia'nın Kurucu Ortağı ve Direktörü, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Akdeniz Eylem Planı Elçisi Lefteris Arapakis, hareketin kuruluş hikayesini ve çalışmalarıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR