Bu yıl Azerbaycan'da COP29 adıyla düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nin 29 yıllık tarihine iklim kriziyle ilgili kararlar, krizler, hedefler ve gerçekleşmeyen taahhütler damgasını vurdu. Hem 1994'teki BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi hem de bu sözleşme kapsamında iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015'te imzalanan ve 2016'da yürürlüğe giren Paris Anlaşması'nın maddelerinin hayata geçirilmesi hususunda kararların alındığı bir süreç olan COP'u, BM'nin oluşturduğu sekreterlik yürütüyor.
Bu müzakerelere her yıl bir ülke ev sahipliği yapıyor. Bu yıl, müzakerelerin koordinasyonu ve COP'a başkanlık için Azerbaycan seçildi.
BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nın kısa adı COP (Conference of the Parties/Taraflar Konferansı) ve iklim değişikliğine ilişkin değerlendirmeler yapmak üzere her yıl farklı bir ülkede düzenleniyor.
Yanındaki sayılar zirvenin kaçıncı kez toplandığını gösteriyor.
İklimle ilgili kritik değerlendirmelerin yapıldığı bu toplantılara devlet liderleri, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları, aktivistler gibi farklı gruplardan temsilciler katılıyor.