"İTÜ rektörünün Togg'u kaza yaptı, hava yastıkları açılmadı" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 20.03.2024
İstanbul

Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili Togg hakkında çeşitli iddialar gündeme gelmeye devam ediyor. Bağlamından koparılmış fotoğraflar, asılsız haberlerle birlikte sosyal medyada dolaşıma sokuluyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Gazeteci Can Ataklı 18 Mart 2024'te bir haber sitesinde yayımladığı "Bahçeli düğmeye bastı, Erdoğan’a 4’üncü kez adaylık yolu açılacak" başlıklı köşe yazısında çok sayıda iddiayı gündeme getirdi. "İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) rektörünün TOGG arabası pert oldu" başlığıyla ve bir Togg fotoğrafıyla birlikte yayımlanan bölümde şu ifadeleri kullandı;

"Kaza sonucu “pert olmuş” bir Togg fotoğrafı görünce merakla “Bu kimin arabasıymış acaba?” diye sordum. Meğer o Togg, İstanbul Teknik Üniversitesi rektörünün aracıymış. Makam şoförü kaza yapmış. Rektör o sırada araçta değilmiş. Şoförün ne kadar kusurlu olduğu konusunda ise bilgi yok. Demek Togg rektörlere de otomobil vermiş. Artık fabrikadan mı alındı yoksa iktidar uygun gördüğü kişilere TOGG mu veriyor bilemiyorum. Ancak kaza yapan otomobilin tekrar yollara çıkması pek mümkün değil. Çünkü başta Togg olmak üzere elektrikli araçların en büyük sorunu bu. Araç kaza yapıp elektrik motoru hasar gördüğünde diğer araçlar gibi tamirhaneye çekilip onarılamıyor. Fabrika arabayı alıyor ve yenisini veriyor, tabii bedelini yeniden alarak. Kısacası rektörün Togg keyfi pek uzun sürmemiş."

Bu iddia bazı X kullanıcıları tarafından da benzer ifadelerle gündeme getirildi. Bir sosyal medya kullanıcısı İTÜ rektörüne ait olduğunu öne sürdüğü kaza yapmış Togg'un hava yastıklarının da açılmamış olduğunu iddia etti.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaların arka planını araştırmak için İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ile temasa geçti. Ayrıca içeriklere dayanak olarak gösterilen fotoğrafın detayları da incelendi.

1) İTÜ Rektörü Koyuncu'ya tahsis edilen herhangi bir Togg yok

AA Teyit Hattı'nın temasa geçtiği İTÜ Rektörü Koyuncu, köşe yazısında yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Hali hazırda üniversite yönetimine tahsis edilmiş herhangi bir Togg'un bulunmadığının altını çizdi.

Koyuncu ayrıca resmi X hesabından da konuyla ilgili "Korkusuz Gazetesi’ndeki dün Can Ataklı’nın köşe yazısında yer alan "İTÜ Rektörünün Togg arabası pert oldu" başlıklı haberde belirtilen bilgilerin tamamen hatalı olduğunu belirtmek istiyorum. İTÜ Ailesi olarak, ülkemizin önemli teknolojik başarılarından biri olan Togg'u yakından takip ediyoruz. Hatta en kısa zamanda Togg aracını Rektörlük birimimize kazandırmak için gerekli süreci yürütüyoruz. Ancak, Rektörlüğümüzde henüz Togg aracı bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu kaza olayının kesinlikle gerçekdışı olduğunu belirtmek istiyorum. Can Ataklı, hatalı bilgilerle haber yapan kaynaklarınızı gözden geçirip, tarafınıza ilettiğim güncel ve doğru bilgiler ışığında düzelterek yeni bir haber yayınlamanızı bekliyorum." ifadelerini kullandığı bir açıklamada bulundu.


2 ) Köşe yazısında kullanılan Kocaeli'deki bir kazaya ait

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaya kaynak olarak gösterilen fotoğrafı Google ve Yandex arama motorları üzerinden geriye dönük olarak tarattı.

Kazanın Kasım 2023'te Kocaeli'de meydana geldiği tespit edildi. Yerel haber sitelerinde de gündem olan kazanın, Ömer Türkçakal Bulvarı'ndan şehir merkezine doğru seyir halinde olan İbrahim T. idaresindeki 16 BGS 73 plakalı Togg'un, Kocaeli Fuarı bölgesinde kontrolden çıkması sonucu meydana geldiği öğrenildi. İddiaya kaynak olarak gösterilen fotoğrafın haberlerde kapak olarak kullanıldığı görüldü.

Başka bir yerel gazetede yayımlanan "Togg durağa çarptı, faciadan dönüldü" başlıklı haberde kaza sonrası farklı açılardan kaydedilen fotoğraflara da ulaşıldı. Bu fotoğraflarda aracın hava yastıklarının açılmış olduğu net şekilde görüldü.

Ayrıca kaza sonrası bölgeden geçen bazı görgü tanıkları da yaşananları cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı. Bu videolarda da aracın hava yastıklarının açık olduğu görüldü. 

BULGU SETİ
  • İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, kendisine tahsis edilen herhangi bir Togg olmadığını açıkladı. 

  • İddiaya konu olan köşe yazısındaki Togg'un Kasım 2023'de Kocaeli'de kazaya karıştığı tespit edildi.

  • Kaza fotoğrafında kullanılan aracın hava yastıkları açıldı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"İTÜ rektörüne ait Togg'un karıştığı kazada aracın hava yastığının açılmadığı" iddiası gerçeği yansıtmıyor.