економија

Грчката економија регистрира пад од 8,2 проценти

Грчката економија регистрира пад од 8,2 проценти

Според податоците на Институтот за статистика на Грција, извозот на стоки и услуги се намалил за 13,4 проценти во 2020 година во споредба со последниот квартал од 2019 година, а увозот паднал за 9,5 проценти

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Бектеши: „Во Северна Македонија туризмот се смета за приоритетен економски сектор“
25.02.2021

Бектеши: „Во Северна Македонија туризмот се смета за приоритетен економски сектор“

„На конференцијата за одржлив туризам, заедно со претставниците на туристичкото стопанство ќе ги дефинираме предизвиците и можностите за рестартирање на туризмот, што е од најголем интерес за туристичката фела во овој момент“, нагласи Бектеши.

Министерот Елван: „Турција во март ќе ја претстави новата реформска политика“
25.02.2021

Министерот Елван: „Турција во март ќе ја претстави новата реформска политика“

„Дојдовме до крајот на нашата работа за економски реформи, која вклучува политики за макроекономска стабилност и структурни политики“, истакна министерот Елван

Турција: Црноморскиот лосос извезен во 23 земји во првиот месец од 2021 година
24.02.2021

Турција: Црноморскиот лосос извезен во 23 земји во првиот месец од 2021 година

Исмаил Кобја, член на Управниот одбор на Здружението на извозници на источно Црно Море и претседател на Комитетот на секторот за риболов, во изјавата за АА истакна дека црноморскиот лосос е многу баран на странските пазари

Бектеши ги претстави приоритетите на претседавањето на Северна Македонија со ЦЕФТА
19.02.2021

Бектеши ги претстави приоритетите на претседавањето на Северна Македонија со ЦЕФТА

Како што појасни министерот, клучниот столб на претседавањето на Северна Македонија со ЦЕФТА е трговијата. „Овој столб има за цел олеснување на слободното движење на стоки, капитал, услуги и луѓе меѓу земјите на ЦЕФТА“, истакна Бектеши.

Владата на Северна Македонија потпиша договор за државна помош со турската компанија „Пурпласт”
18.02.2021

Владата на Северна Македонија потпиша договор за државна помош со турската компанија „Пурпласт”

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, посакувајќи добредојде на турската компанија во Северна Македонија, рече дека се надева дека заедно ќе придонесат за побрз економски раст и развој на Северна Македонија