Балкан

Мајките од Сребреница ги предвода учесниците на „Маршот за мир“ влегувајќи во Поточари

Мајките од Сребреница ги предвода учесниците на „Маршот за мир“ влегувајќи во Поточари

Учесниците на овогодишниот „Марш за мир“ во Меморијалниот центар ги предводеа мајките од Сребреница. На чело на колоната претходните денови беа преживеаните од јули 1995 година.

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Сребреница: Зелените ковчези во салата на Фабриката за акумулатори сведочат за геноцидот
10.07.2020

Сребреница: Зелените ковчези во салата на Фабриката за акумулатори сведочат за геноцидот

Нивните некомплетни тела денеска од салата на поранешната Фабрика за акумулатори во комплексот на Меморијалниот центар „Сребреница - Поточари“ ќе бидат пренесени во Мусалата во гробиштата на Меморијалниот центар

МОСТ ќе ги следи предвремените избори во Северна Македонија со близу 900 набљудувачи
10.07.2020

МОСТ ќе ги следи предвремените избори во Северна Македонија со близу 900 набљудувачи

„На 696 гласачки места, избрани според случаен и репрезентативен примерок, ќе бидат распоредени исто толку набљудувачи, со што ќе бидат покриени 20% од вкупниот број на гласачките места на територијата на целата држава", изјави Алексов

Во Меморијалниот центар поставка „Што те нема“: Филџаните симболизираат илјадници убиени сребреничани
10.07.2020

Во Меморијалниот центар поставка „Што те нема“: Филџаните симболизираат илјадници убиени сребреничани

„Секој филџан симболично претставува едно убиено лице во Сребреница. Го почнавме пред 15 години со првите 932 филџани кои ги собраа мајките и жените од Сребреница", изјави уметницата Шеховиќ

Во геноцидот во Сребреница ги загубила синовите, ќерката и сопругот: „Се вратив заради мртвите"
10.07.2020

Во геноцидот во Сребреница ги загубила синовите, ќерката и сопругот: „Се вратив заради мртвите"

„Живеам сама. Се вратив во 2002 година. Тука живеев со моите деца. Се вратив сама. Децата се убиени. Убиени ми се двајцата синови, ќерката и сопругот. Ќерката загина од граната, а синовите и сопругот загинаа во падот на Сребреница“, раскажува Ханифа

Белград: Третиот протест пред Собранието на Србија помина воглавно мирно
10.07.2020

Белград: Третиот протест пред Собранието на Србија помина воглавно мирно

Во текот на протестите, дојде до помала физичка пресметка помеѓу демонстрантите, а запалени се и факели. Имаше одредени инциденти. Во еден е нападнат еден од многумина камермани, присутни на улиците на Белград вечерва