

Birbirinden ayrı fakat birbiriyle ilişkili bu 4 bilim dalı, oşinografik ölçüm verilerinin farklı boyutlardan değerlendirilmesi ile ortak kuralları ve ilkeleri belirler.
Fiziksel oşinografi; temelde deniz suyunun sıcaklık, yoğunluk gibi ana özellikleri ve akustik, dalga, akıntılar, gelgit hareketi ve okyanus ile atmosfer arasındaki etkileşimin incelenmesini konu edinir. Oşinografide hemen hemen tüm diğer bilim dalları ile yüksek etkileşimdedir.
Kimyasal oşinografi; okyanusta çözünen maddeleri, deniz suyunun bileşimini ve onu etkileyen tüm kimyasal-biyokimyasal-jeokimyasal döngüleri inceler. Genellikle fiziksel oşinografi ile bütünleşik değerlendirilir.
Biyolojik oşinografi; denizlerdeki tüm canlılığa ilişkili olmakla birlikte temelde bakteriler, fitoplankton, zooplankton gibi okyanuslardaki biyolojik organizmaları, balık ve diğer deniz canlılarını inceler.
Jeolojik oşinografi ise deniz tabanının su kolonu ile etkileşimini, okyanus havzalarının yapısal özelliklerini, tektonik plakaların özellikleri ve gelişiminin su kütleleri üzerine etkilerini, okyanus tabanının jeolojik özelliklerini inceler.
Denizlerin fiziksel yapısının belirlenmesi, deniz ile atmosfer etkileşimi ve bunun iklim sistemine etkisi üzerine araştırmalar, su kalitesi, sedimanda ve atmosferden taşınan maddelerin dağılımı ile konsantrasyonu ve dinamikleri üzerine çalışmalar bu 4 ayrı dalda bütünleşik şekilde incelenir. Bunlara göre etkileşim, karbon döngüsü ve iklim ilişkisi, genetik biyoçeşitlilik, tür çeşitliliği ve ekosistem prosesleri, atmosferik besin tuzu girdilerinin denizel üretimi nasıl etkileyebileceği, yeryüzü üzerinde okyanus-buz-atmosfer etkileşimi, Antarktika ve Arktik ekosistemleri ile derin deniz araştırmaları yapılır.