Uzayda karbondioksiti oksijene dönüştürecekler

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Doktor Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu, Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu kapsamında yapılacak deneyle, mikroalglerin karbondioksiti oksijene çevirme performanslarını inceleyeceklerini bildirdi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından Cumhuriyetin 100. yılında gerçekleştirilecek Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevinde yapılması planlanan 13 deney belirlendi.

Bu deneylerden biri olan "Uzay Görevleri İçin Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri" projesi ile dünyada zorlu koşullara adapte olan mikroalg türlerinin yerçekimsiz koşullar altında büyüme ve dayanıklılık testlerinin gerçekleştirilmesi, metabolik değişikliklerinin incelenmesi, karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi için yaşam destek sistemi geliştirilmesi hedefleniyor.

Haznedaroğlu'nun yürütücüsü olduğu projede TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinden 8 bilim insanı yer alırken deney düzeneğinin hazırlanmasına TÜBİTAK Uzay Enstitüsü de destek sağlıyor.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR