"ABD'nin Florida eyaletinde 14 yaşından küçüklerin sosyal medya kullanması yasaklandı" iddiası

Gaye Güllü / 26.03.2024
İstanbul

Artan sosyal medya kullanımının toplumsal boyutu hem akademide, hem de siyasette tartışmaları beraberinde getiriyor. Kamuoyunun yapısını, düşüncelerini ve alışkanlılarını etkileyen sosyal medya kullanımının sınırlandırılması, kişilerin gündelik hayatlarını daha verimli geçirmeleri için etkili bir yöntem olarak öneriliyor. 

Gelişmiş ülkeler sosyal medyanın toplum üzerindeki zararlı etkilerini azaltmak için yeni yöntemler ararken, ABD'nin Florida eyaletinde 14 yaşından küçük çocukların sosyal medya kullanmasının tamamen yasaklandığı ileri sürüldü.

X'te farklı kullanıcılar tarafından gündeme getirilen iddianın doğruluğu merak konusu oldu. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı, söz konusu iddiayı açık kaynaklardan inceledi. Yapılan araştırmada, Florida Valisi Ron DeSantis'in 14 yaş altı çocuklara sosyal medya yasağı getiren anlaşmayı imzaladığı belirlendi.

Vali DeSantis'in sosyal medya hesabı incelendiğinde, yasa imzaladıktan sonra yapılan basın açıklamasına rastlanıyor. Yapılan açıklamada, çocukları sosyal medyanın zararlarından koruyacak olan HB 3 yasa taslağının imzalandığı duyuruluyor.

Vali açıklamasında, "Sosyal medya çocuklara çeşitli şekillerde zarar veriyor. HB 3 ebeveynlere çocuklarını koruma konusunda daha büyük bir destek sağlıyor." ifadelerini kullanmış.

Ayırca, Florida Valiliği'nin resmi sayfasından yapılan açıklama incelendiğinde, 14 yaşından küçüklerin sosyal medya kullanımını yasaklayan yasanın 16 yaşından küçüklere de erişim sınır getirdiği görüldü. Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe konacak yasa ile okul çağındaki çocukların sosyal medyanın zararlarından korunması hedefleniyor.

 Yapılan araştırmalar  çocuklarda uzun süreli sosyal medya kullanımının kaygı ve yeme bozukluğu, fiziksel aktivite yetersizliği ve dikkatsizlik gibi sorunlara neden olduğunu ortaya koyuyor. Sosyal medyanın yalan haber, zararlı içerik, manipülasyon ve siber suçlar gibi pozitif bilimle ölçümlenemeyen zararları da göz önüne alındığında, imzalanan bu yasanın diğer eyaletler veya ülkeler için emsal niteliğinde olması mümkün.

BULGU SETİ
  • Yasanın 25 Mart 2024 tarihinde Florida Valisi tarafından imzalandığı belirlendi.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"ABD'nin Florida eyaletinde 14 yaşından küçüklerin sosyal medya kullanması yasaklandı" iddiası doğru.