İslamofobiyle mücadele gerçekten var mı?

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın 2024 yılında yayımladığı rapora göre, Müslümanların en fazla ayrımcılığa maruz kaldığı ülkeler arasında yüzde 71 ile Avusturya, yüzde 68 ile Almanya ve yüzde %63 ile Finlandiya geliyor.
Bireysel özgürlükleri savunduğunu iddia eden bu ülkeler, Müslümanların inançlarına uygun bir yaşam sürme hakkını açıkça kısıtlıyor.

2023 yılına ait bir diğer İslamofobi Raporu’na göre, Avrupa’da ırkçı ve ayrımcı motivasyonla işlenen suçlar toplam adli vakaların %47’sini oluşturuyor. Bu oran, 2016’da %39 seviyesindeydi. 

Tablo günümüzde de pek farklı değil.

Almanya’da camilere yönelik ırkçı saldırılar artıyor. Fransa’da başörtülülerin hayatı her alanda kısıtlanıyor . İngiltere’de Müslümanlara karşı bir korku havası estiriliyor

Tıpkı Avrupa’da olduğu gibi, ABD’de de Müslümanlar İslamofobi dalgasıyla mücadele ediyor. 

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin bu yılki raporuna göre, 2024 yılında ABD’de 8 bin 658 İslamofobik vaka yaşandı.

Bu vakalar arasında Columbia Üniversitesi'nde Gazze soykırımını protesto eden Filistinli öğrenci Mahmud Halil'in tutuklanması, 6 yaşındaki Filistinli Amerikalı bir çocuğun bıçaklanarak öldürülmesi, Teksas’ta 3 yaşındaki Filistinli Amerikalı bir kız çocuğunun boğulma girişimi, New York’ta bir Müslüman’ın sokakta dövülmesi ve Florida’da Filistinli sanılan iki İsrailliye düzenlenen silahlı saldırılar da yer alıyor.

Bugün 15 Mart İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü
 
Sizce İslamofobiyle mücadele gerçekten var mı?