

Doğaya Kulak Verin.
Ekolojik gündem, sürdürülebilirlik ve çevre mücadeleleri artık cebinizde.
Yeşilhat WhatsApp kanalını takip edin.
Araştırmalar, denizlerdeki oksijenin yaklaşık yarısının, bu mikroskobik canlılar tarafından sağlandığını gösteriyor.
Fitoplanktonlar, su ekosistemlerindeki besin zincirinin ilk halkasını oluşturuyor.
Fitoplanktonlarla beslenen zooplanktonlar, balık ve birçok deniz canlısı için temel besin kaynağı özelliğini taşıyor. Bu nedenle fitoplanktonlar, deniz ekosistemlerinin üretkenliğini doğrudan belirliyor.
Ancak deniz suyu sıcaklıklarının artması, kirlilik ve özellikle azot, fosfor gibi besin tuzlarının fazlalığı, fitoplanktonların kontrolsüz biçimde çoğalmasına, yani alg patlamalarına neden olabiliyor. Bu durum, suyun bulanıklaşmasına, oksijen seviyesinin düşmesine ve bazı türlerin toksin üretmesiyle müsilaj, balık ölümleri gibi ekolojik sorunlara yol açabiliyor.