

Dünyanın doğal kaynakları; güneş ışığı, toprak, deniz, hava, su, bitki örtüsü, hayvanlar, madenler ve fosil yakıtlardan oluşur.
Kullanılabilirliğe bağlı olarak iki tür doğal kaynak vardır: Yenilenebilir ve yenilenemez kaynaklar.
Dünyanın doğal kaynakları Sanayi Devrimi sonrası gelişmelerle birlikte çok hızlı şekilde tüketilmeye başlandı. Özellikle oksijen, su, bitki örtüsü, petrol gibi kaynaklar büyük bir hızla azalarak, canlıların yaşam alanlarını kısıtlıyor, çevresel felaketlere yol açabilecek iklim değişikliğini tetikliyor. İçilebilir su, hayatın ana maddesini oluştururken, modern dünyanın elektrik enerjisi üretiminde ilk sırada geliyor. Petrol ana enerji kaynaklarından biri olarak kullanılıyor ancak bu fosil yakıtın insanlar tarafından işlenerek tüketilmesi küresel ısınma ve buna bağlı olarak iklim değişikliğine neden oluyor.
Güneş ışığı ve su yenilenen doğal kaynaklara örnek gösterilir. Petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar ise yenilenen kaynaklar olarak konumlandırılmaz çünkü tekrar oluşmaları için çok uzun süre geçmesi gerekir. Yenilenebilir kaynaklar temiz enerji üretiminde önemli rol oynar. Belli başlı koşullarda yenilenebilen doğal kaynaklar ise toprak ve ormanlardır.