Müsilaj Marmara'daki mercanları ölüme sürüklüyor

Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın, Marmara Denizi'nde yoğunlaşan müsilajın, mercanların dallarında ölüme yol açabilecek nekrotik bozulmalara neden olduğunu söyledi.

Marmara Denizi'ndeki varlığını sürdüren müsilaj, gün geçtikçe deniz tabanına daha fazla çökerek buradaki canlı yaşamını tehdit ederken deniz canlılarına yuvalama ve yavrulama alanları sağlama özelliği ile deniz ekosisteminde büyük öneme sahip mercanlar da risk altında bulunuyor. Son gözlemlere göre deniz tabanındaki müsilaj Prens Adaları ile Marmara Adası ve Avşa Adası çevresinde bulunan mercan kolonilerinin üstünü kaplamaya başladı.

Marmara Denizi'ndeki mercan kolonilerini ekibiyle birlikte düzenli olarak inceleyen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın, son duruma ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR