Elektronik atıklar "Köstebek" ile kurtarılıyor

Çevre mühendisi Müge Baltacı'nın geliştirdiği "Köstebek" adlı mobil uygulama, bireyler ve şirketlere elektronik atıklarını geri dönüştürme konusunda kolaylık sağlıyor.

Teknolojinin sunduğu son olanaklarla piyasaya sunulan her yeni ürün, beraberinde eski cihazların neden olduğu elektronik atık sorununu getiriyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2020'de yayımlanan Küresel e-atık İzleme Raporu'na göre, 2019'da dünya çapında 53,6 milyon ton elektronik atık ortaya çıktı. En büyük atık hacmi yaklaşık 24,9 milyon ton ile Asya kıtasında gerçekleşirken, bu kıtayı 13,1 milyon ton ile Amerika, 12 milyon ton ile Avrupa, 2,9 milyon ton ile Afrika ve 0,7 milyon ton ile Avustralya takip etti. Doğaya atıldığında birçok çevre sorununa neden olan bu atıkların geri dönüştürülerek yeniden kullanılması, çevrenin korunması açısından büyük önem taşıyor.

Elektronik atıkların geri kazanımı için "Köstebek" adında bir uygulama geliştiren çevre mühendisi Müge Baltacı, uygulamanın detaylarını AA muhabiri ile paylaştı.

Doğru değerlendirildikleri takdirde elektronik atıkların ikincil ham madde olarak yeniden kullanılabileceğini belirten Baltacı, yanlış değerlendirilme durumunda ise içerdikleri kimyasallar ve tehlikeli maddelerin sızıntısıyla hem çevreye hem de insan sağlığına zarar verebildiğini söyledi.

Elektronik atıkların geri dönüştürülmediği zaman katı atık depolama sahalarına gönderildiğini ve bu atıkların çözünemeyerek toprağı kirlettiğini vurgulayan Baltacı, "Bir buzdolabını ya da bir televizyonu toprağın altına gömdüğünüz zaman yıllar boyunca orada kalacak ve kalırken de içerisindeki o kadmiyumun, civanın toprağa ve suya karışmasıyla bize ve doğaya zarar verecektir." ifadelerini kullandı.

Çıkış noktalarının, bireyleri geri dönüşüme teşvik etmek ve katkılarını takip etmek olduğunu anlatan Baltacı, uygulamanın işleyişi hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Mobil uygulamaya telefon numaranızla giriş yapıyorsunuz. Daha sonrasında ortada bulunan artı butonuna bastığımızda bir ekran açılacak. Burada atık cihazınızın bilgilerini girmenizi istiyoruz. Daha sonra fotoğrafını çekiyorsunuz ve bir atık sepeti oluşturuyorsunuz. Sepetinizi oluşturduktan sonra onaylayıp adresinizi seçip randevu için size ulaşmamızı bekliyorsunuz."

Sisteme kaydedilen görseller sonrasında kullanıcıların puan kazandığını, bunların da anlaşmalı bağış noktalarında kullanıldığını anlatan Baltacı, söz konusu bağış kanallarını çevre, kadın, çocuk ve hayvan hakları gibi alanlarda çalışan kurumlar arasından seçtiklerini bildirdi.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR