"Video saldırı için nükleer başlık yüklenen İsrail savaş uçaklarını gösteriyor" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 20.04.2024
İstanbul

İsrail'in 7 Ekim sonrası Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı hava ve kara saldırılarının ardından Ortadoğu'da aylardır gerilim tırmanıyor. Tel Aviv sadece Gazze'yi hedef almakla kalmadı, aynı zamanda Lübnan, Irak ve Suriye'deki İran bağlantılı gruplar da vuruldu. Bölgede çatışmalar devam ederken sosyal medyada bağlamından koparılmış onlarca video ve fotoğraf tartışma konusu oldu. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

16 Nisan 2024 tarihinde bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları sosyal medyada bir videoyu dolaşıma soktu. Videoda, hava üssü olduğu anlaşılan bir alanda park halinde bekleyen savaş uçaklarına mühimmat ikmali yapıldığı anlaşıldı.

Bazı X kullanıcıları bu videoya "3. Dünya Savaşı yükleniyor. İsrail’de Nükleer Savaş Başlıkları yüklü B-52H uzun menzilli bombardıman uçakları hazırlanıyor." ifadelerini ekledi. İçerik yaklaşık 112 bin X kullanıcısı tarafından görüntülendi. 

Video benzer ifadeler kullanılarak onlarca X kullanıcısı tarafından yeniden paylaşıldı. Başka bir X kullanıcısı nükleer savaş başlıkları yüklendiğini öne sürdüğü bombardıman uçaklarının Gazze'yi vurmak için hazırlandığını öne sürdü.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı iddiaya konu olan videonun arka planını araştırdı. Görüntülerin nükleer savaş başlığı yüklenen İsrail savaş uçaklarını gösterdiği yönündeki iddiaların gerçek olmadığı tespit edildi.

Açık kaynaklardan yapılan incelemede Pentagon'un Savunma Görsel Bilgi Dağıtım Servisi (DVIDS) web sitesinde 7 Nisan 2024 tarihinde iddiaya konu olan videonun orijinalinin yayımlandığı görüldü. 
Açıklamada, "705. Mühimmat Filosuna atanan havacılar, 7 Nisan 2024'te Kuzey Dakota'daki Minot Hava Kuvvetleri Üssü'nde Prairie Vigilance/Bayou Vigilance 24-3 Tatbikatı sırasında operasyonları yürütüyor." ifadelerinin yer aldığı görüldü.

BULGU SETİ
Video ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde düzenlenen bir tatbikat esnasında kaydedildi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Videonun saldırı için nükleer başlık yüklenen İsrail savaş uçaklarını gösterdiği" iddiası gerçeği yansıtmıyor.