"Video, İran'ın yakaladığı MOSSAD ajanlarını gösteriyor" iddiası

Meltem Sarsılmaz / 19.06.2025
İstanbul

İsrail, 13 Haziran'da İran'ın çeşitli kentlerindeki nükleer tesislerin yanı sıra, İran ordusunun üst düzey komuta kademesini hedef alan, geniş çaplı saldırılar düzenledi. Saldırıların ardından Tahran yönetimi, Tel Aviv'e yönelik balistik füze saldırıları başlattı.

İki ülke arasında karşılıklı saldırılar devam ederken sosyal medya platformlarında bağlamından koparılan veya güncel olmayan görüntüler dolaşıma sokuluyor.


Bilginin Doğrusu Cebinizde:

Yanıltıcı içerikler her yerde! Sosyal medyada önünüze düşen dezenformatif haberlerin doğruları her gün telefonunuza gelsin isterseniz, bağlantıya tıklayın: Teyit Hattı’nın WhatsApp kanalına katılın.

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal medya uygulaması X'te (eski adıyla Twitter) paylaşılan bir videonun İran'ın MOSSAD ajanlarını yakaladığı anları gösterdiği ileri sürüldü. Paylaşıma yapılan yorumlar incelendiğinde kullanıcıların büyük çoğunluğunun iddiaların doğru olduğuna inandığı görüldü. 

BULGULAR 

AA Teyit Hattı iddiaların arka planını inceledi.

Videodan alınan ekran görüntüsü tersine arama yöntemi kullanılarak Yahoo, Yandex ve Google gibi arama motorlarında aratıldı. Videonun güncel olmadığı ve İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan çatışmalarla ilgisinin olmadığı tespit edildi. 

Fotoğraf ve video paylaşım uygulaması Instagram'da iddiaya konu olan görüntülerin 28 Şubat 2025'te paylaşıldığı tespit edildi. Görüntülerin Youtube'ta 6 Kasım 2023'te "Polisin uyuşturucu kaçakçısını kovaladığı ve 92 kilogram uyuşturucu madde bulduğu anların videosu" açıklamasıyla paylaşıldığı görüldü. 

İran merkezli teyit kuruluşu Factnameh’nin de söz konusu iddiayı incelediği ve videonun güncel olmadığını, İsrail'in İran'a saldırmasıyla başlayan çatışmalarla herhangi bir bağlantısının bulunmadığını ifade ettiği görüldü.

BULGU SETİ
  • Görüntünün, İsrail'in İran'a saldırmasıyla başlayan çatışmalarla bir ilgisi bulunmuyor.                                                                                                                                                      
  • Video güncel değil ve bir uyuşturucu operasyonunu gösteriyor. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Video, İran'ın MOSSAD ajanlarını yakaladığı anları gösteriyor" iddiası doğru değil.