"Dubai'deki selden botla tahliye eden araçlar görüntülendi" iddiası

Teyit Hattı / 22.04.2024

Sosyal medyada Dubai'de şiddetli yağış sonrası botlarla tahliye edilen araçları gösterdiği iddiasıyla bir video dolaşıma sokuldu. Paylaşım çok sayıda görüntülenme ve etkileşim alarak, sosyal medyada dikkat çekti.

İddianın farklı kullanıcılar tarafında paylaşıldığı tespit edildi. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı, videodan alınan ekran fotoğraflarını tersine görsel arama metodu ile aradı. Videonun gerçek olmadığı, görsel efekt kullanılarak hazırlandığı belirlendi. 

Görüntünün, Dubai merkezli bir görsel efekt şirketi olan Vertex Official'ın "@vertex.cgi" isimli Instagram hesabı tarafından 18 Nisan 2024 tarihinde paylaşıldığı tespit edildi.

Şirketin Linkedin hesabı kontrol edildiğinde, biyografilerinde İngilizce "Sosyal medyada milyonlarca görüntülenme alan viral CGI video serileri hazırlıyoruz." ifadesinin bulunduğu görüldü. 

Ayrıca Vertex Official'ın Instagram ve Youtube hesapları kontrol edildiğinde, iddia videosuna benzer çeşitli içeriklerinde de bulunduğu belirlendi. 

BULGU SETİ
  • Videonun gerçek olmadığı, görsel efekt kullanılarak hazırlandığı belirlendi. 
  • Görüntünün, Vertex Official isimli bir görsel efekt platformunun "@vertex.cgi" isimli Instagram hesabı tarafından 18 Nisan 2024 tarihinde paylaşıldığı tespit edildi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun Dubai'de şiddetli yağış sonrası botlarla tahliye edilen araçları gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.