

Tarımsal ürünlerde, üretim sürecinde ve depolamada küfler tarafından üretilen doğal toksinlere "mikotoksin" deniliyor.
Oluşumu
Küflerden kaynaklanan toksik bileşenlerden meydana geliyorlar.
Mantarlar, sıcaklık ve nem uygun olduğunda üreyip mikotoksin sentezliyor.
Hasattan önce veya hasattan sonra, depolama sırasında, gıdanın üzerinde veya içinde genellikle sıcak ve nemli koşullarda oluşabiliyorlar.
Bir küf türü, birçok farklı mikotoksin üretebiliyor.
En yaygın mikotoksin
En yaygın, toksik ve kanserojen mikotoksinlerin başında, yer fıstığı ve fındık gibi yenilebilir kabuklu yemişlerde, kuru meyvelerde, baharatlarda ve tahıllarda görülen aflatoksinler geliyor.
Toksik ikincil metabolit olan diğer mikotoksin örnekleri arasında sitrinin, fumonisinler, okratoksin A, patulin, trikotesenler, zearalenon ve ergotamin gibi ergot alkaloidleri bulunuyor.
Neye sebep oluyor?
Genellikle mahsulleri kolayca kolonize eden mantarlar tarafından üretilen mikotoksinler, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa ve ölüme neden olabiliyor.
Küfler, gıdaların yapısında bulunan maddeleri parçalayarak gıdaların iç yapısını ve rengini değiştiriyor, besinde kötü bir koku oluşmasına, tat değişimlerine, ağırlık kaybına ve bozulmalara yol açarak gıda kayıplarına yol açıyor.
Mikotoksinler başta gıda ve hayvan sağlığı olmak üzere halk sağlığı, ülke ekonomisi ve ihracat-ithalat açısından oldukça önemli.