Karbondioksit

06.07.2023
İstanbul

Bir karbon ve iki oksijen atomundan oluşan moleküle sahip, normal koşullarda gaz halinde bulunan karbondioksit, iklim değişikliğine yol açan sera gazlarından biridir.

Kimyasal formülü CO2 şeklinde olan karbondioksitin rengi ve kokusu yoktur. Karbondioksit özelikle petrol, doğal gaz, kömür gibi fosil yakıtların yakılmasıyla atmosfere yayılır.

Özelikle Sanayi Devrimi'nden sonra fosil yakıtların kullanılmasındaki artışla atmosferdeki karbondioksit oranında ciddi bir yükselme yaşanmıştır. Sera etkisi oluşturan gazlardan biri olan karbondioksitin atmosferdeki artışı da iklim krizinin şiddetlenmesine yol açar.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, atmosferde bulunan sera gazlarının oranında 2022'de tarihi artış meydana geldi. Yapılan araştırma, karbondioksitin küresel yüzey ortalamasının 2022'de, son 10 yıl içindeki artışla benzer şekilde, milyonda 2,13 parça (ppm) artarak 417,06 ppm'e yükseldiğini gösterdi.

Bu veri, Sanayi Devrimi öncesine kıyasla yüzde 50 daha yüksek. Açıklanan rakamla, karbondioksit verisinin milyonda 2 ppm’den daha yüksek ölçüldüğü peş peşe yıl sayısı 11 oldu.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR