Atmosfere salınan sera gazlarının karbondioksit cinsinden karşılığına da karbon ayak izi deniliyor.
Karbon ayak izi doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki parçadan oluşuyor:
İnsanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için gerekli olan fosil yakıt temelli ulaşım, ısınma ve pişirme gibi faaliyetler doğrudan karbon ayak izine neden oluyor.
Bir ürünün üretilmesinden taşınmasına ve hatta ortadan kaldırılmasına kadar geçen tüm süreçler de dolaylı karbon ayak izi yaratıyor.
Örneğin bir kilogram peynirin üretiminden tüketimine kadar geçen süreçlerde atmosfere 12 kilogram karbondioksit salındığı hesaplanıyor.
Uzmanlar kişi başına düşen karbon ayak izini yaklaşık 4 ton olarak hesaplıyor.
Karbon ayak izini azaltmaya ulaşımda çok gerekli olmadıkça uçak kullanmayarak, toplu ulaşımı tercih ederek, yenilenebilir enerji alternatiflerine yönelerek başlanabilir.