E-atıklar dönüştürüldüğünde ekonomiye değer katıyor

Elektronik atıklar içerdikleri bazı maddeler nedeniyle geri dönüştürülmedikleri takdirde çevreyi ve insan sağlığını tehdit ediyor ancak uygun tesislerde değerlendirildiklerinde ekonomiye katkı sağlıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sonuncusu 2020'de açıklanan Küresel E-atık İzleme Raporu'na göre, 2019'da dünya genelinde toplam 53,6 milyon ton yani kişi başı yaklaşık 7,3 kilogram elektronik atık üretildi.
Foto Muhabiri: Emrah Yorulmaz
Bu rakamın beş yılda yüzde 21 arttığı belirtilen raporda, dünya genelinde değeri 57 milyar doları bulan elektronik atıkların yalnızca yüzde 17,4‘ünün kayıtlı olarak toplandığı ve geri dönüştürüldüğü vurgulandı.
Foto Muhabiri: Emrah Yorulmaz
Rapora göre, Türkiye’de toplam elektronik atık miktarı 847 bin ton, kişi başına düşen elektronik atık miktarı ise yaklaşık 10,2 kilogram.
Foto Muhabiri: Emrah Yorulmaz
Piyasaya sürülme rakamlarında İstanbul, tüm bölgelerden önde
AA muhabirinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından aldığı bilgiye göre, mevcut Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya (AEEE) Yönetmeliği’nin Güncel Avrupa Birliği Mevzuatına Uyumlaştırılması Projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, piyasaya sürülen elektrikli ve elektronik eşya miktarının Marmara ve Ege bölgelerinde diğer bölgelere göre daha fazla olduğu tespit edildi.
Foto Muhabiri: Emrah Yorulmaz
Türkiye’de en fazla elektrikli ve elektronik eşyanın, yıllık 233 bin 747 ton ile İstanbul’da piyasaya sürüldüğü, İstanbul'u 141 bin 70 ton ile Ege Bölgesi'nin takip ettiği tahmin edilirken, Kuzeydoğu Anadolu ise toplam 17 bin 661 tonla en düşük piyasaya sürülen elektrikli ve elektronik eşya miktarına sahip.
Foto Muhabiri: Emrah Yorulmaz
Kişi başına piyasaya sürülen elektrikli ve elektronik eşyada İstanbul 15,79 kilogram ile ilk sırada yer alırken, Güneydoğu Anadolu 7,7 kilogram ile son sırada yer alıyor.
Foto Muhabiri: Emrah Yorulmaz
Foto Muhabiri: Emrah Yorulmaz
KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR