Vladimir Putin'in tartışma yaratan konuşması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuşma yaptığı bir video ve videoya eklenen altyazılar sosyal medyada gündem oldu

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yol açtığı enerji krizi Avrupa’nın gündemindeki yerini koruyor. Her geçen gün büyüyen krize karşı AB ülkelerinde çeşitli kısıtlamalara gidilirken, konu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de gündemindeydi.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuşma yaptığı bir videoya eklenen altyazılar sosyal medyada tartışma yarattı.

“Rusya sadece Türkiye’ye gaz verecek”, “Batı bir şey isteyecekse muhatapları artık Türkiye” gibi çeşitli iddialarla paylaşılan video çok sayıda beğeni aldı. Videoda yer alan çeviri doğru kabul edilerek çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşıldı.

BULGULAR
12 Ekim günü kayıtlara geçen video Rus Enerji Haftası kapsamında düzenlenen forumda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konuşma yaptığı anları gösteriyor. AA Teyit Hattı konuşmayı Türkçe'ye çevirerek, çarpıtma ifadelerin yerine doğrularını paylaştı:

“2025 yılına kadar sektördeki yerli ekipmanların payını yüzde 80'e çıkarmayı planlıyoruz. Böylece Batılı şirketlerin Rusya pazarından çekilmesine rağmen (sadece kendileri için işleri kötüleştiriyorlar), gerekli hacimlerde petrol üretimini sağlayabileceğiz. Rus gazına gelince, mallarımızı mutlaka dünya piyasalarına arz edeceğiz. Sibirya'nın Gücü ve TürkAkım gibi projeler etkinliğini kanıtlamıştır. Türkiye iç pazarı için Mavi Akım da var. TürkAkım şu anda Avrupa'ya 14 milyar metreküp doğalgaz taşıyor. O kadar büyük bir hacim değil ama yine de iyi bir miktar. Bu bağlamda şunu söylemek istiyorum. Baltık Denizi altından geçen Kuzey Akım’da kaybolan transit hacmini Karadeniz bölgesine taşıyarak, yakıtımızın, gazımızın Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkiyatını ana dağıtım rotası haline getirebiliriz. Ve elbette ortaklarımız ilgi duyarsa, Türkiye'de Avrupa'nın en büyük gaz merkezini oluşturabiliriz. Ancak genel olarak, elbette, ekonomik uygunluk mevcut ve son olaylara bakılırsa buradaki güvenlik seviyesi kesinlikle çok daha yüksek. Rusya'nın enerji sevkiyatları için ulusal para birimlerinde ödemelere geçişe de devam edeceğiz. Böyle bir örnekten daha önce bahsetmiştim: Gazprom ve Çinli ortakları gaz tedariki için ödeme yaparken eşit oranlarda ruble ve yuan'a geçmeye karar verdiler. Bazı Avrupalı ortaklar da sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, gazımız için Rusya'nın ulusal para birimi olan ruble ile ödemeye geçtiler.”

Kremlin resmi sitesinde de konuşmanın İngilizce ve Rusça versiyonuna ulaşmak mümkün.  

TARAFLAR NE DİYOR?

Rusya’nın teklifi dünya basınında da ses getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Rusya’nın Türkiye’nin enerji merkezi olması teklifi hakkında teknik olarak mümkün cevabını verdi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Putin, "Türkiye, Avrupa Birliği'ne gaz sağlamanın en güvenilir yolu olabileceğini kanıtladı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Böyle bir dağıtım merkezi için, tabii ki Trakya en önemli yer olarak görülüyor.” dedi. 

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Türkiye üzerinden Avrupa'ya 63 milyar metreküp gaz ihraç edilebileceğini söyledi. 

BULGU SETİ
  • Video doğru tercüme edilmeden paylaşıma sokulmuş.

  • Putin, Türkiye’de Avrupa’nın en büyük doğal gaz merkezini oluşturabileceklerini söylüyor.

  • Konuşmada “Sadece Türkiye’ye gaz vereceğiz. Batı bir şey isteyecekse muhatapları artık Türkiye. Artık kim gaz istiyorsa gidip Türkiye’den alacak.” ifadeleri yer almıyor.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Rus Enerji Haftası Forumu’nda konuşma yaptığı videoya eklenen altyazı, çarpıtılmış ifadeler içeriyor.