"İş insanı Murat Ülker gözaltına alındı" iddiası

Teyit Hattı / 10.08.2023

İnternet kullanıcısını yanlış ama ilgi çekici bilgiyle oltalayarak aldatmayı amaçlayan veya ona linke tıklaması için tuzak kuran dijital saldırganların son hedefi iş insanı Murat Ülker oldu.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medya platformu Facebook'ta paylaşılan ve yayılan bir içerikte iş insanı Murat Ülker'in gözaltına alındığı öne sürüldü.

"Murat Ülker'e ne oldu? Bu gerçekten kariyerinin sonu mu?" notuyla merak uyandırılan içerik, gerçekçi olması için bir dosya habermiş gibi sunuldu.

İddia, yoğun olarak kurgulanan haber senaryosu ve iki ayrı fotoğrafla paylaşıldı.

Kurgu içerikte Türkiye İş Bankası, TRT Haber, Akşam Gazetesi, spiker Ece Üner ve finans editörü Alan Kohler adları geçirilerek güven tesis edilmeye çalışıldığı görülüyor.  

BULGULAR

Fotoğraflar, internette tersine görsel arama tekniğiyle araştırıldığında birçok ize rastlanıyor.

Fotoğrafın orijinali, "Adana merkezli FETÖ/PDY operasyonu" haberine ait.

Dijital müdahaleyle fotoğraf düzenlenmiş ve Murat Ülker'in başı ilgili kareye montajlanmış.


Fotoğrafın orijinali, "Adnan Oktar tutuklandı" haberine ait. Fotoğraf düzenleme programı marifetiyle kareye Murat Ülker'in başı konmuş. Oluşturulan iki fotoğraf da görüntü açısından kalitesiz ve kuşku içeriyor.

 

AA Teyit Hattı, iddiayla ilgili Ülker grubuyla temas kurdu. Yetkililer iddianın asılsız olduğunu belirterek sosyal medya kullanıcılarını tık tuzağına karşı uyardı.

 

İş insanı Murat Ülker'in de Linkedin hesabından yaptığı açıklama ise şöyle: "Dijitalde hepimizin iletişimde olabilmesi, paylaşımların yayılım gücü iyi güzel de bir de madalyonun öteki yüzü var… Dolandırıcılar şimdilerde oldukça kötü fotoşoplarla, aslı astarı olmayan sahte paylaşımlarla, hayatımda hiç yapmadığım güya yapılmış röportajlarla keriz silkelemeye çalışıyorlar.

Gerçek olmadığı çok aşikar ama ne olur ne olmaz, boşluğunuza denk gelir eder, sakın tıklayıp paranızı kaptırmayın, dikkat edin! Yeni nesil dijital dünyanın da olayı bu demek ki, hırsız kuyuya taş atıyor… Neyse ben de bu vesileyle teyit sitelerini öğrendim."

 


BULGU SETİ
  • Paylaşılan fotoğraflarda dijital müdahale var. Fotoğrafın orijinaline açık kaynaklardan ulaşmak mümkün.

  • Murat Ülker, iddiayı yalanladı ve tık tuzağına karşı uyarıda bulundu.

  • Güvenilir hiçbir kaynakta gözaltı işlemi ya da sözde haberlerle ilgili bulgu yok.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"İş insanı Murat Ülker gözaltına alındı" iddiası gerçeği yansıtmıyor. İçerikle oltalama ve tık tuzağıyla aldatma hedefleniyor.