Fotoğraflar İsrail saldırısında öldürülen Gazzeli Abu Nahel çiftine mi ait?

Aras Fırat Tekeş / 19.02.2024
İstanbul

Hamas'a bağlı Filistinli silahlı grupların Aksa Tufanı operasyonu kapsamında 7 Ekim 2023'de sınırı aşarak İsrail'e sızmasının ardından, İsrail Ordusu'nun (IDF) Gazze'nin kuzeyine yönelik yoğun hava ve kara saldırısı başlatması sonucu yüz binlerce Filistinli evlerini terk ederek Mısır sınırındaki Refah kentine göç etti. İsrail'in aylardır devam eden yoğun saldırılarına rağmen hayatlarına devam etmeye çalışan Filistinlilerden bazıları, kurdukları çadır kentlerde dünya evine girdi. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Refah'taki çadır kentlerde evlenen Filistinli çiftlerden biri de Abdullah Abu Nahel ve eşi oldu. Geçtiğimiz cuma evlenen genç çift, iki gün sonra İsrail'in Hirbet el-Adas'ta bir çadır kenti bombalaması sonucu hayatını kaybetti. 

Abu Nahel çiftinin ölümü Arap basınında ve Türkiye'de gündem oldu. Al Jazeera, Abu Nahel çiftinin ölümüyle ilgili yayımladığı haberde bazı fotoğraflara da yer verdi. 

Abu Nahel çiftine ait olduğu öne sürülen bu fotoğraflar, farklı sosyal medya kullanıcıları ve dijital platformlar tarafından da dolaşıma sokuldu. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde kullanılan fotoğrafların arka planını araştırdı. 

Yapılan incelemede, bu fotoğrafların Ashraf Amra tarafından çekildiği ve Anadolu Ajansı'nın fotoğraf arşivinde 16 Şubat 2024 tarihinde paylaşıldığı görüldü. Abonelere servis edilen fotoğrafların bilgi notunda "İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılardan kaçarak Gazze'nin Deyr Balah kentindeki El-Durra Stadı'na sığınan Filistinli çift Mahmut Huzaa ve Şeyma Kuzaat, dünya evine girdi. El-Durra Stadı'nda gerçekleşen düğüne gelin ve damadın yakınlarının yanı sıra çok sayıda Filistinli katıldı." ifadelerinin yer aldığı tespit edildi.

Fotoğrafların İsrail saldırılarında öldürülen Abu Nahel çiftine değil, Mahmut Huzaa ve Şeyma Kuzaat çiftine ait olduğu belirlendi. 

Anadolu Ajansı, 17 Şubat 2024 tarihinde Huzaa ve Kuzaat çiftinin çadır kentteki düğünlerine ait kısa bir kesiti X (eski adıyla Twitter) üzerinden takipçileriyle paylaştı. 

Ayrıca AA tarafından paylaşılan "Yeni evli Filistinli çift Refah'ta İsrail saldırısında öldürüldü" başlıklı haberde, Abu Nahel ve eşinin İsrail tarafından vurulan bir kampta hayatını kaybettiği bilgisine ve diğer detaylara yer verildi.

BULGU SETİ
  • Haberlerde ve sosyal medya paylaşımlarında yer verilen fotoğrafların Abu Nahel çiftine değil, Mahmut Huzaa ve Şeyma Kuzaat'a ait olduğu tespit edildi. 

  • Anadolu Ajansı, Huzaa ve Kuzaat çiftinin çadır kentteki düğününe ait video ile fotoğrafları abonelerine servis etti. 

  • Cuma günü evlenen Abu Nahel çiftinin pazar günkü İsrail saldırısında yaşamını yitirdiği öğrenildi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Sosyal medyada dolaşıma sokulan fotoğrafların İsrail saldırısında öldürülen Gazzeli Abu Nahel çiftine ait olduğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor.