The Guardian'ın "Bayraktar dünya savunma sanayisine 16 trilyon dolar zarar verdi" yazdığı iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 08.04.2023

Sosyal medyada, İngiltere merkezli The Guardian gazetesinin "Selçuk Bayraktar'ın dünya savunma sanayisine verdiği zarar 16 trilyon dolar. Artık tankların bir önemi kalmadı." ifadelerini yazdığı öne sürüldü. Paylaşımın kısa sürede çok sayıda etkileşim aldığı görülürken, söz konusu gazete makalesinin tarihine, başlığına ve yazarlarına yer verilmediği görüldü. 

İddianın daha önce farklı kullanıcılar ve bazı haber kaynakları tarafından da paylaşıldığı tespit edildi.

BULGULAR

AA Teyit Hattı, ilk olarak The Guardian'ın internet sitesinden "Selcuk Bayraktar" anahtar terimini arattı. Çıkan sonuca göre, The Guardian bu zamana kadar "Selçuk Bayraktar'ın" ismin geçtiği dört içerik yayımladı.

Bu dört haberin içerisinden sadece "Revealed: how UK technology fuelled Turkey's rise to global drone power" isimli makalenin daha önce iddiayı haberleştiren bir haber kaynağının dayanağı olduğu ve konuyla en alakalı makale olduğu anlaşıldı. 

Dan Sabbagh ve Bethan McKernan tarafından 27 Kasım 2019'da kaleme alınan makale, Türkiye'nin dünyadaki en büyük ikinci silahlı insansız hava aracı (SİHA) kullanıcı olma yolunda ilerlerken Birleşik Krallık'ın bu noktadaki etkilerinden bahsediliyor. Bayraktar TB2 isimli insansız hava araçlarının bir İngiliz şirketi olan EDO MBM Technology tarafından tasarlanıp, tedarik edilen Hornet füze rafı olmadan geliştirilemeyeceği öne sürülmüş. 

Öte yandan, iddiada yer alan "Selçuk Bayraktar'ın dünya savunma sanayisine verdiği zarar 16 trilyon dolar. Artık tankların bir önemi kalmadı." ifadelerinin makalede geçmediği tespit edildi. 

Ayıca, makale yazarlarından Bethan McKernan'ın makalenin yayımlandığı gün tweet attığı, ve "İngiltere'nin yardımı olmadan bunların hiçbiri mümkün olmazdı" iddiasını yinelediği tespit edildi. 

Selçuk Bayraktar'ın da McKernan'ın tweetini alıntılayarak resmi Twitter hesabı üzerinden cevap verdiği görüldü. "Mekanik kilit. Sizden almıyoruz, hiç almadık.Her koşulda çalışmadığı gibi çok pahalı. Çok daha gelişmişini, uygun maliyete kendimiz özgün tasarlayıp ürettik. Şurasını doğru yazmışsınız, Türkiye SİHA teknolojisinde dünyada ilk 3'te." yazdığı belirlendi. 

BULGU SETİ
  • The Guardian'ın Selçuk Bayraktar hakkında yayımladığı makalelerin hiçbirinde iddia edilen ifadeler yer almıyor. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
The Guardian'ın "Selçuk Bayraktar dünya savunma sanayisine 16 trilyon dolar zarar verdi" yazdığı iddiası doğru değil.