

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülen sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gündemdeki yerini koruyor.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Sosyal medyada paylaşılan ve Türkiye'de yılda ortalama 182 köpek saldırı gerçekleştiğini iddia eden bir içerik, etkileşime neden oldu.
"Yasayı geri çek" başlığıyla paylaşılan içerikte farklı konularla bağlantılı istatistiksel veriler de yer alıyor. Ancak içerikte kaynak belirtilmiyor.
BULGULAR
Anadolu Ajansı Teyit Hattı iddianın doğruluk kontrolü için açık kaynak taraması yaptı.
Açık verilerde iddiaya konu bilginin farklı tarihlerde farklı hesaplarca farklı mecralarda da paylaşıldığı tespit edildi.
Belirlenen en eski tarihli paylaşımlardan biri, 31 Mayıs'ta Buğra Kuki'nin Instagram hesabına ait. Anadolu Ajansı Teyit Hattı'nın ulaştığı Kuki, "Bilginin kaynağı ne?" şeklindeki soru üzerine bir derneğe işaret etti. İsteğimiz üzerine derneğin ve bilgi alabileceğimiz ilgili kişinin adını paylaştı.
O kişi DİHKONFED Doğa İnsan Hayvan Koruma ve Bilgilendirme Konfederasyonu Kurucular Kurulu Başkanı Haydar Özkan'dı. Anadolu Ajansı Teyit Hattı'nın görüştüğü Özkan, yıllık köpek saldırı sayısını 182 gösteren içerikle ilgili bilgisi olmadığını söyledi.
Açık kaynaklarda Türkiye'de yaşanan yıllık köpek saldırısı sayılarını doğrudan gösteren bir veriye rastlanmıyor. Ancak bu konuyla bağlantılı olarak Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı 2023 yılı Kuduz Riskli Temas ve Kuduz Vakaları sayıları var. Bu verilere göre Türkiye'de kuduz riskli temas sayısı 2023’te 437 bin 601 oldu.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün Kuduz ve Kuduz Riskli Temas başlıklı raporunda da kuduzun yüzde 91 oranında köpeklerden bulaştığı ifade ediliyor.
Sahipsiz başıboş köpeklerle ilgili çok sayıda çalışma ve araştırma var. Bir bilimsel makalede Türkiye'de sahipsiz köpek saldırılarının 2000 yılından günümüze artarak devam ettiği vurgulanıyor.
Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneği'nin (GUSODER) de Başıboş Köpek Sorunu Raporu bulunuyor. Buna göre; Türkiye'de yaşayan yaklaşık 5 milyon sahipsiz köpek doğrudan veya dolaylı olarak insanların ölümüne ya da yaralanmasına neden oluyor. Bu sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
Anadolu Ajansı Teyit Hattı’na konuşan GUSODER İstanbul Temsilcisi Dr. Ercan Özçelik, yıllık köpek saldırı sayısını 182 gösteren içerikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün 2023 yılı Kuduz Riskli Temas ve Kuduz Vakaları verisinin bu konuda en geçerli ve en doğru veri olduğunu belirten Özçelik, 182 gibi sayıların medyaya yansıyan vaka sayılarından çıkıyor olabileceğini ama gerçeği yansıtmadığını belirtti. Özçelik şunları söyledi:
- Kuduz riskli temas demek, vücut bütünlüğünün bozulması demek. Teknik olarak saldırı.
- Kuduz Riskli Temas ve Kuduz Vakaları verisi, devletin en geçerli en doğru verisi. 2023'te 437 bin 601 vaka.
- Bu vakaların yüzde 100'ü köpek kaynaklı değil ama köpek açık ara birinci. Yüzde 80 ve üzeri köpek kaynaklı demek doğru olur.
- Dünya Sağlık Örgütü kuduz bulaştıysa yüzde 99 köpek kaynaklı olduğunu resmi olarak beyan etti. Sağlık Bakanlığı, Türkiye için bu oranı yüzde 91 olarak açıkladı.
- Günde yaklaşık bin 200 vakadan söz ediyoruz. Büyük bölümü köpek saldırısı. Ama her vaka, medyaya yansımıyor. Sadece medyaya yansıyan rakamlara bakarsak kör kalırız. 182 gibi sayılar, medyaya yansıyan vaka sayılarından çıkıyor olabilir.