"Video, İran'da yakalanan ABD savaş uçağı pilotunu gösteriyor" iddiası

Berfin Kıraç / 04.04.2026
İstanbul

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington arasındaki müzakere süreci devam ederken 28 Şubat'ta İran'a yönelik askeri saldırı başlattı. İran, İsrail'in yanı sıra ABD üslerinin yer aldığı Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi bölge ülkelerindeki stratejik hedefleri vurarak karşılık verdi. Bölgede çatışmalar sürerken, kriz anlarını yansıttığı iddiasıyla paylaşılan dezenformasyon içerikli görüntüler sosyal medyada hızla yayılarak yoğun etkileşim topluyor.


Bilginin Doğrusu Cebinizde:

Yanıltıcı içerikler her yerde! Sosyal medyada önünüze düşen dezenformatif haberlerin doğruları her gün telefonunuza gelsin isterseniz, bağlantıya tıklayın: Teyit Hattı’nın WhatsApp kanalına katılın.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ülkenin orta kesimlerinde bir savaş uçağını hava savunma sistemleriyle vurarak düşürdüğünü duyurmuş, uçağın pilotlarının fırlatma koltuğunu kullanarak ülke içine indiği belirtilmişti. ABD basınına konuşan kaynaklar, uçağın iki pilotundan birinin ABD güçleri tarafından kurtarıldığını, diğer pilot için arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirmişti. 

Bu gelişmelerin ardından ABD merkezli sosyal medya uygulaması X'te dolaşıma giren bir videonun, düşürülen ABD uçağının pilotunu esir alan İranlıları gösterdiği ileri sürüldü. Söz konusu iddia benzer ifadelere yer verilerek farklı hesaplarca da paylaşıldı.

BULGULAR

Videodan alınan ekran görüntüleri tersine görsel tarama yöntemleriyle incelendi. Görüntülerin Pakistan'ın kuzeybatısındaki Çitral Havalimanı'na izinsiz iniş yapan bir yamaç paraşütçüsünü gösterdiği tespit edildi.

                                                

Facebook'ta paylaşılan görüntülerde, bir kişinin üzerindeki ekipmanı yere bırakarak silahlı güvenlik görevlisine doğru ilerlediği anlar yer aldı.

Bölgede yamaç paraşütü eğitimi veren bir kişi ise bu paylaşımı alıntılayarak, "Endişelenecek bir durum yok. Kendisi Bangladeşli bir yamaç paraşütçüsü ve şu anda yamaç paraşütü yapmak üzere Çitral'ı ziyaret ediyor. Olağan dışı hava koşulları nedeniyle güvenli bir şekilde iniş yapmaya çalıştı ancak bölgeye giriş yasaktı ve durum ciddiydi. Bu nedenle güvenlik görevlileri olayı ciddiye aldı. Yapılan incelemenin ardından serbest bırakıldı ve endişelenecek bir durum yok." ifadelerini kullandı. Görüntüler o dönemde de "Hintli bir pilot Pakistan'da tutuklandı" iddiasıyla dolaşıma girdi. 

Pakistan Ordusu Halkla İlişkiler Birimi Genel Müdürü Korgeneral Ahmed Şerif Chaudhry, yaptığı basın açıklamasında söz konusu iddiaları yalanladı. Chaudhry, Pakistan’ın elinde esir bir Hintli pilot bulunduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu iddiaların tamamen sosyal medyada yayılan söylentiler ve bir “sahte haber” operasyonu olduğunu ifade etti.

BULGU SETİ
  • Video güncel değil, 2025'te Pakistan'da kaydedildi.
  • Görüntüler, yamaç paraşütü yaptığı sırada Pakistan'daki Çitral Havalimanı'na izinsiz iniş yapan bir kişiyi gösteriyor.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Fotoğraf, yakalanan ABD savaş uçağının pilotunu gösteriyor" iddiası gerçeği yansıtmıyor.