"Konya'da köpek saldırısında ölen bebeğin vücudunda ısırık izi bulunamadı" iddiası

Çağdaş Çetindemir / 08.03.2025
İstanbul Anadolu

Konya’nın Karatay ilçesinde 7 Mart'ta köpek saldırısına uğrayan 2 yaşındaki Rana El Selci'nin ölümü, sosyal medyada gündem yarattı. Çocuğun cenazesi otopsi işleminin ardından ailesi tarafından Suriye'ye götürüldü.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) paylaşılan bir içerikte Selci'nin ölümüyle ilgili "köpek saldırısı diye yalan haber yapıldığı" ve "çocukta ısırık izi olmadığı" ileri sürüldü. Bir başka içerikte ise "Konya'da altı çırılçıplak vaziyette ölü bulunan 2 yaşındaki Rana'nın katilini köpeklerin üzerine atarak kurtulamazsınız. Çocuğun hiçbir yerinde ısırık izi, kanama yok... Yine kimin suçunun üstü örtülüyor?" diye yazıldı. Milyonlarca görüntülenme sayısına ulaşan paylaşımlarda Rana bebeğin vücudunda ısırık izine rastlanmadığı öne sürüldü.

Paylaşımda "Bir ısırık izi olmayan çocuğa köpek saldırdı diye yalan haber yaptılar." cümleleri, çeşitli iddia paylaşımlarında yer aldı. Konuyla ilgili yapılan yorumlarda bazı sosyal medya kullanıcıları da otopsi raporunu gündeme taşıdı.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, görgü tanığı Fatih Talay'a ulaştı. Çocuğa saldırı anını anlatan Talay, "Yolda, arabanın içindeydik. Tarlanın ortasında 8-10 köpek vardı. Bir grup kendi aralarında kavga ediyordu. Birkaç tanesi de çocuğa saldırıyordu. Uzaktaydık, başta tavuk olduğunu sandık. Çocuk olduğunu anlamadık. Emin olmak için baktık, kısa bir süre sonra bir köpeğin çocuğun bacağını kaldırdığını gördüm. Hemen arabadan indik, olay yerine koştuk. Köpeklere taş attık. Köpekler dağılınca da çocuğun yanına gittik. Çocuk ağır yaralıydı, ne yapacağımızı bilemedik. Ambulansı aradık, bir süre ambulansın gelmesini bekledik. Sonra da çocuğu kendimiz hastaneye götürdük. Çok üzgünüm, ilk anda fark edemedik, çok pişman oldum." dedi. Akrabası Azat Talay, "Köpekler çocuğu metrelerce sürüklemiş." diye konuştu. Çok üzgün ve tedirgin olduklarını belirten, saldırının gerçekleştiği Başak Mahallesi Muhtarı Ramazan Dayan ise sahipsiz köpek sorununun sadece mahallelerinin değil ülkenin sorunu olduğunu ve çevre mahallelerden kendi mahallelerine köpek bırakıldığını söyledi.

Resmi açıklamalar da çocuğun köpek saldırısına uğradığı bilgisini teyit etti. Anadolu Ajansı Konya Bölge Müdürlüğü ekibi; bölge müdürü Rifat Yerlikaya, muhabirler Savaş Güler, Melike Keskin ve kameraman Anıl Kuru, konuyla ilgili araştırma yaptı. Konya Cumhuriyet Başsavcılığından edinilen bilgiye göre, 2 yaşındaki Rana bebeğin otopsi raporunda vücudunda köpek ısırıkları tespiti yer aldı. Başka bir ölüm nedeni bulgusuna rastlanmadığı aktarıldı. 

Otopsi raporuna ilişkin verilen bilgi şöyle: "Konya'da sahipsiz köpeklerin saldırısı sonucu yaşamını yitiren 2 yaşındaki Rana bebeğin otopsisinde, köpek ısırıklarından başka bir bulgu görülmedi. Konya Cumhuriyet Başsavcılığından alınan bilgiye göre, 2 yaşındaki Rana bebeğin otopsi raporunda, vücudunda boyun ve omuz bölgesi ile çeşitli yerlerde köpek ısırıkları tespiti yer aldı. Raporda, köpek ısırıkları dışında başka bir ölüm nedeni bulgusuna rastlanmadığı aktarıldı."

Resmi açıklamalar kapsamında Konya Valiliği'nden yapılan açıklamada "07.03.2025 günü saat 17.40 sıralarında Karatay İlçemiz Başak Mahallesinde sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayarak ağır yaralanan R.E.S isimli çocuğumuz, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. İlimizde sahipsiz köpeklerin hayvan bakım evlerine toplanması konusunda yoğun mücadelenin sürdürüldüğü süreçte yaşanan bu acı olay hepimizi derinden üzmüştür. R.E.S isimli çocuğumuza Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabır diliyoruz. Olayla ilgili çok yönlü tahkikat devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.  

Konya Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan basın açıklamasında köpek saldırısı sonucu hayatını kaybeden çocukla ilgili açılan soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü belirtildi. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak, "Konya ilimizin Karatay ilçesinde sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan 2 yaşındaki çocuğumuzun vefatı hepimizi derinden üzmüştür. Olayla ilgili Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır. Yaşanan elim olayda hayatını kaybeden evladımıza Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum." diye yazdı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, köpek saldırısıyla ilgili Konya’ya müfettiş gönderildiğini, hayvanların toplanıp toplanmadığına bakılacağını belirtti.

Sahipsiz köpek sorununa dikkati çeken Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da Karatay'da en fazla köpeğin bu bölgede olduğunu belirterek, “Allah rahmet eylesin, keşke böyle bir olay yaşanmasaydı. Hepimizin çocuğu var. Biz de aynı acıyı yaşıyoruz. Şu anda adli ve idari süreç başladı. Sorumlular kimse biz dahil hesap verecek.” dedi.

BULGU SETİ
  • Konya Cumhuriyet Başsavcılığından edinilen bilgiye göre, 2 yaşındaki Rana bebeğin otopsi raporunda, vücudunda boyun ve omuz bölgesi ile çeşitli yerlerde köpek ısırıkları tespiti yer aldı. Raporda köpek ısırıkları dışında başka bir ölüm nedeni bulgusuna rastlanmadı.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Köpek saldırısıyla ölen bebeğin vücudunda ısırık izi bulunmadığı" iddiası gerçeği yansıtmıyor.