Şehirleşme ve küçük konut modeli aile dinamiklerini değiştiriyor

"Şimdi oluşan şehir modellerinin bir kısmında 30-40 katlı binaların yapıldığı, hiçbir şekilde insanların birbirleriyle temaslarının doğru düzgün olmadığı, çok dar konutlarda yaşama pratiğinin de başka maliyetleri ortaya çıkacak"

Türkiye'nin nüfus artış hızının kendisini yenileme eşiğinin altına düşmesi, evlenme ve daha fazla çocuk sahibi olma gibi hususlar üzerinde şehirleşme ve konut modellerinin etkisini gündeme getirdi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın, AA muhabirine, şehirleşme ile demografi arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Prof. Dr. Akın, nüfusun kendisini yenileme eşiğinin altına düşmesindeki birçok sebepten birinin konut yapısı olduğunun altını çizerek, büyük şehirlerin nüfus olarak çok fazla artmasının aile ve akrabalık ilişkileri, mahalle hayatı gibi noktalarda sorunlara yol açtığını söyledi.

Türkiye'deki aile, evlenme, boşanma ve doğurganlık gibi istatistiklerin Türkiye'nin içinden geçtiği değişimin bir sonucu olarak okunması gerektiğini kaydeden Akın, doğurganlıktaki değişimlerin nüfusun kendini yenileme eşiğinin altına düşmesi nedeniyle vakıanın "demografik kriz" olarak algılandığını belirtti.

Akın, deprem bölgeleri gibi acil konut ihtiyacının olmadığı yerlerde sürekli yenilenen konut stokunda da şehirleşme ile ilgili problemlerin olduğundan bahsederek, şunları söyledi:

"Gecekondu köyden şehre adaptasyonla alakalı geçici bir model gibiydi. Ne köydü ne kentti. Yani ikisi de değildi belki ama bir yandan da o geçişi sağlayabilecek bir ara formdu. Şimdi oluşan şehir modellerinin bir kısmında 30-40 katlı binaların yapıldığı, hiçbir şekilde insanların birbirleriyle temaslarının doğru düzgün olmadığı çok dar konutlarda yaşama pratiğinin de başka maliyetleri ortaya çıkacak. Başka şeyler düşünülebilir belki ama bunun için şöyle bir zihniyet değişikliği de gerekiyor. Konut meselesine sadece inşaat mühendisi ve mimarın işi olarak görmekten ziyade çok yönlü bakmak lazım. Elbette ekonomik taraflar var ama bir yandan da sosyolojik taraflar var. Bir çocuğun psikolojisinin orada yaşamayla ilgili nasıl etkileneceğini de düşünmek lazım. Mutlu bir aile modelini nasıl inşa edebiliriz bunun düşünülmesi gerekiyor."