İsrail, Gazze’nin işgali planına neden “Gideon’un Savaş Arabaları” ismini verdi?

Şule Özkan
17.05.2025
İstanbul

İsrail ordusu, dün gece Gazze’deki işgali kalıcı hale getirmeyi amaçlayan saldırılara başladığını açıkladı

İsrail ordusu, üç aşamadan oluşan kapsamlı saldırı ve kalıcı işgal planıyla, Gazze Şeridi’ni tamamen kontrol altına almayı, tüm nüfusu güneyde dar bir alana sıkıştırmayı, geri kalan bölgeleri yerle bir etmeyi planlıyor.

Bu, sadece bir askeri operasyon değil aynı zamanda bir halkın topluca cezalandırılması, yerinden edilmesi ve sistematik olarak yok edilmesi anlamına geliyor. 

İsrail’in operasyonun ismini “Gideon'un Savaş Arabaları"  seçmesinin ardında, Yahudi kutsal kitabı Tanah’tan derin bir dini referans yatıyor. Hakimler Kitabı’na göre Gidyon, İsrail halkını Midyanlıların baskısından kurtaran bir yargıç ve savaşçıydı. 

Tanah’a göre, Midyanlılar, İsrailoğulları’na baskınlar yapar, ürünlerini yağmalar, onları aç bırakırdı. Tanrı, Gidyon’u seçti ve o da sadece 300 kişilik küçük bir kuvvetle, Tanrı’nın mucizesi ve stratejisi sayesinde Midyanlıları yendi. 

İsrail’in bu tür isimleri seçmesi ise tesadüf değil. Gazze’ye yönelik saldırıların başından bu yana Başbakan Binyamin Binyamin Netanyahu ve İsrail hükümeti, sık sık dini metaforlar ve kutsal metin referansları kullandı.  

Netanyahu, Gazze’deki savaşı Amaleklere karşı verilen mücadeleye benzetti. Amalekliler, Tanah’ta İsrailoğulları’nın en eski ve lanetlenmiş düşmanı olarak gösteriliyor ve “adlarının tarihten silinmesi” tanrı tarafından emrediliyor. 

Bu söylemler, İsrail’de yalnızca iç kamuoyuna zafer mesajı vermiyor, aynı zamanda Gazze’de yürütülen soykırımı dini bir meşruiyete büründürmeyi hedefliyor.