

İbn Haldun Üniversitesi, ABD’de doktora eğitimi gören Rümeysa Öztürk’ün, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarına ilişkin eleştirel paylaşımı sonrası hedef gösterilmesini ve ardından ABD’li yetkililerce gözaltına alınmasını kınadı.
Üniversiteden yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın Öztürk’ün haklarını korumak için girişimlerde bulunduğu belirtilerek, gerekli desteğin sağlanacağı ifade edildi. Açıklamada, Batı’nın Gazze’de yaşananlara karşı tutumunun insanlık dışı olduğu vurgulanarak, Öztürk’e yönelik muamelenin bunun bir örneği olduğu kaydedildi.
İbn Haldun Üniversitesi, Filistin’e destek verdikleri için Batı’daki üniversitelerden uzaklaştırılan akademisyen ve öğrenciler için istihdam ve eğitim desteği sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.
Rümeysa Öztürk'ün tutuklanması
Rümeysa Öztürk 25 Mart akşamı iftara gitmek için Massachusetts'teki evinden çıktığı anda sivil ICE görevlileri tarafından elleri kelepçelenerek götürülmüştü.
Öztürk'ün avukatı Mahsa Khanbabai, müvekkilinden haber alınamadığını açıklamış, Tufts Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada da bu gözaltı işlemi için üniversite yönetimine herhangi bir şekilde haber verilmediği belirtilmişti.
Daha önce de Filistinli aktivist ve yakın zamanda Columbia Üniversitesinden mezun olan Mahmud Halil gözaltına alınmıştı.