

Daha fazlası için Instagram’dan takip edin
ABD merkezli Muslim Network TV kanalının haberine göre karar, kırsal bölgelerde arazi anlaşmazlıkları ve mülkiyet kayıtlarıyla ilgilenen “tehsildar” unvanlı yerel bir idari yargıç başkanlığındaki gelir mahkemesi tarafından verildi.
Bölge sakinleri, kararın eyalette Müslümanlara ait ibadet yerlerini hedef alan uygulamaların bir parçası olduğunu savundu.
Mahkeme kararına göre, Uttar Pradeş’in batısındaki Sambhal ilçesine bağlı Saif Khan Sarai köyündeki cami ve çevresindeki yapıların, resmi kayıtlarda köy topluluğuna ait arazi üzerine izinsiz inşa edildiği belirtildi.
Mahkeme, kararın 30 gün içinde üst mahkemede itiraz edilmemesi halinde cami, türbe ve bazı evlerin kaldırılması talimatını verdi. Ayrıca camide imamlık yapan Aftab Hussain ve Mehtab Hussain adlı iki din görevlisine toplam 69,5 milyon rupi (yaklaşık 752 bin dolar) para cezası kesildi.
Karar köyde tepkilere yol açtı. Bölge sakinleri cami ve türbenin uzun yıllardır yerel Müslüman topluluğa hizmet verdiğini belirtti.
Yerel halk ise caminin köydeki Müslümanlar için önemli bir ibadet merkezi olduğunu ve yıkımın dini hayatı ciddi şekilde etkileyeceğini dile getirdi.
Eyalet, Hindu milliyetçisi lider Yogi Adityanath tarafından yönetiliyor. Sakinler, kamu arazisi üzerine inşa edilmiş ve diğer topluluklara ait yapıların çoğu zaman dokunulmadan kaldığını belirtiyor.