

Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan atama kararına göre, TİHEK Başkanlığına, ikinci başkanlığına ve üyeliklerine atama yapıldı.
Buna göre, Fahrettin Altun TİHEK Başkanlığına, Muhammet Ecevit Carti ikinci başkanlığa, Dilek Ertürk, Fatma Çınar, Erol Gökdöl, Melahat Demir Aydın, Selma Öztürk Pınar, Tayyip Uçar, Evren Başar, Ömer Çelen ve Selami Açan TİHEK üyeliğine getirildi.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun tarihçesi
Türkiye'de İnsan hakları alanında atılan en önemli adımlardan biri, 12 Nisan 2001 tarihli ve 4643 sayılı Kanun’la Başbakanlık Merkez Teşkilatı içerisinde İnsan Hakları Başkanlığı’nın kurulması oldu Ayrıca yerel düzeyde İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları oluşturulmuş, bu kurulların hak ihlallerini araştırması ve çözüm önerileri sunması amaçlanmıştır.
Ancak Avrupa Birliği ilerleme raporlarında Türkiye’ye Paris Prensipleri’ne uygun bağımsız bir insan hakları kurumu kurulması yönünde yapılan tavsiyeler doğrultusunda, 21 Haziran 2012 tarihli ve 6332 sayılı Kanun ile Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK) kurulmuştur. TİHK’un kurulmasıyla birlikte Başbakanlığa bağlı önceki insan hakları birimlerinin faaliyetlerine son verilmiş, il ve ilçe insan hakları kurullarının Kurum bürosu olarak görev yapması hükme bağlanmıştır.
Türkiye’de insan hakları alanındaki kurumsallaşma süreci çerçevesinde Türkiye İnsan Hakları Kurumu lağvedilip yerine Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bu sürecin son halkası olarak 20 Nisan 2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6701 sayılı Kanun ile kuruldu.
TİHEK, ulusal insan hakları kurumu ve ulusal önleme mekanizması görevlerini eş zamanlı olarak yerine getiren, bağımsız, idari ve mali özerkliğe sahip bir yapıda faaliyet göstermektedir. Kurum, insan haklarının korunması ve geliştirilmesinin yanı sıra ayrımcılık yasağının uygulanmasını denetlemekte ve bu konularda kamuoyunu bilgilendirmektedir.