Namibya, Almanya'nın yaptığı soykırımı ilk kez resmi törenle anacak

Ömer Faruk Madanoğlu
27.05.2025
İSTANBUL

Namibya, Herero ve Nama soykırımını ilk kez ulusal düzeyde anacak

Instagram'da daha fazlası için takip edin

Namibya hükümeti, ülkenin Alman sömürge yönetimi altında 1904-1908 yıllarında yaşanan Herero ve Nama soykırımını ilk kez ulusal düzeyde anmak üzere 28 Mayıs’ta resmi tören düzenleyeceğini açıkladı. 

Namibya Parlamentosu tarafından yayımlanan programa göre, “Soykırım Anma Günü” olarak ilan edilen 28 Mayıs’ta başkent Windhoek’teki Namibya Bahçeleri'nde mum ışığı nöbeti ve bir dakikalık saygı duruşu yapılacak. 

Törene diplomatik misyon temsilcileri de katılacak.

Devlet Başkanı Netumbo Nandi-Ndaitwah’ın anma etkinliğinde  açılış konuşması yapması bekleniyor. Namibya hükümeti, bu anma gününü “ulusal yansıma ve yas anı” olarak değerlendirerek, “ulusal bir şifa yolculuğunun başlangıcı” olarak tanımladı. Anma törenlerinin her yıl tekrarlanacağı bildirildi. 

1904-1908 yılları arasında ne oldu? 

20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelendirilen olay, Afrika'nın güneybatısında bulunan Namibya'da gerçekleşti. 

Bölgedeki elmas yataklarının kontrolünü alan Almanya, 2. Kaiser Wilhelm'in emriyle bölgenin güvenliğini sağlamak için ülkenin en iyi birliklerini gönderdi. 

Alman Güneybatı Afrika sömürge yönetimindeki birliklerin komutanı olan Lothar von Trotha, Ekim 1904'te soykırım emri vererek topraklarının gasbedilmesine direnen halkın çoğunluğunu katletti. 

Toprakları ve hayvanları gasbedilen yerli halk ya vurularak ya da asılarak öldürüldü. Yüzlerce yerli de kamplarda ölüme terk edildi. 

Tanıkların ve tarihi kaynakların verdiği bilgilere göre, soykırımda Namibyalılar, Kalahari Çölü'nde mahsur kaldı. 

Almanların su kuyularını kapatması veya zehirlemesi sonucu yüzlerce kişinin açlıktan ve susuzluktan öldüğü ileri sürülüyor. 

Tarihi kayıtlara geçen soykırımın tanıklarından birinin, "Almanlar beni adaya gönderdiler. Bir yıl orada kaldım. Yaklaşık 3 bin 500 kişiydik; sadece 193 kişi geri dönebildi, 3 bin 307'si adada öldü." ifadeleri katliamın boyutlarını gösteriyor. 

Yine tanıkların aktardıklarına göre, ölenlerin kemikleri ve kafatasları gemilerle Almanya'ya götürüldü. 

Almanya'ya taşınan kafatasları ve kemikler "üstün ırk" araştırmaları için yapılan deneylerde kullanıldı. Aryan ırkının üstünlüğünü kanıtlamaya çalışan Alman Antropoloji Profesörü ve Nazi Partisi üyesi Eugen Fischer'in kafatasları üzerine yaptığı deneyleri daha sonra kitaplarında kullandı. 

Dünya soykırıma duyarsız kaldı 

Almanya, Yahudilere yönelik Holokost'u kabul edip telafi etmeye çalışırken 100 yıl önce yapılan Namibya soykırımını tanıması ve kabul etmesi bir asırdan fazla sürdü. 

"Unutulmuş soykırım" olarak tarihe geçen Namibya katliamı, yetersiz lobi faaliyetleri nedeniyle uzun süre ülke ve uluslararası gündeme taşınamadı.

Herero ve Nama halklarının temsilcileri ayrıca hükümete Uluslararası Adalet Divanında (UAD) Almanya'ya dava açma çağrısında bulundu.