

Arap Dili Ulusal Koalisyonu, iki gün önce başkent Rabat'ta başlayan konferansının tamamlanmasından ardından yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Fas okullarında ve çeşitli eğitim alanlarında Fransızcanın eğitim dili olarak dayatılmasına devam edilmesini reddediyoruz." ifadesi kullanıldı.
Koalisyon, eğitim sektöründeki kurumlar başta olmak üzere sivil topluma, "Arap dilinin savunulması ve değerinin yüceltilmesi ile eğitimin Fransızlaştırılması karşısında mücadele edilmesi" çağrısında bulundu.
Ayrıca çeşitli kurumlarda, kamusal alanda Arap dilini etkisiz hale getirmeye ve ötekileştirmeye çalışan tüm girişimlerin kati bir şekilde reddedileceği vurgulandı.
Arapçanın (Amaziğ - Berberi diliyle birlikte) resmi dil olmasını öngören anayasaya saygı gösterilmesi çağrısı yapıldı.
Hükümet makamlarından konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.
Fas Eğitim Bakanı Muhammed Saad Barade, ocak ayında yaptığı açıklamada, hükümetin 2022-2026 eğitim sistemi reformu yol haritası kapsamında eğitimde ulusal (Arapça ve Amaziğce) ve yabancı diller arasında denge oluşturmaya odaklandığını aktarmıştı.
Bu yol haritasının desteklenmesi için Fransız Kalkınma Ajansı ile 134 milyon Euro değerinde finansman anlaşması imzalandığını belirten Barade, anlaşmanın temel hedefinin, öğrencilerin ve öğretmenlerin dil becerilerini; özellikle de Fransızcalarını geliştirmek olduğunu ifade etmişti.
Barade anlaşmanın çok dilliliği sağlamayı amaçladığını, belirli bir dili dayatmayı amaçlamadığını kaydetmişti.
Fas'ta Ağustos 2019'da yürürlüğe giren yasayla beraber ülkede bazı bilimsel ve teknik derslerin Fransızca olarak öğretilmesi kararlaştırılmıştı. Yürürlüğe giren yasa, ülkedeki bazı siyasi parti ve dernekler tarafından eleştirilmişti.
Fas Anayasası'na göre ülkede Arapça ve Amaziğ Dili-Berberice resmi diller olarak kabul ediliyor.