

ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi'nde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün abisi Dr. Asım Öztürk, kardeşinin, Filistin gösterilerine destek vermesinden dolayı gözaltına alınmasını kınadı.
Öztürk, kardeşi Rümeysa'nın, dün akşam saatlerinde, Massachusetts'te evinin yakınlarında, ABD İç Güvenlik Bakanlığına (DHS) bağlı Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlileri tarafından gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
ABD'de gözaltına alınan doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk'ün ağabeyi Dr. Asım Öztürk, yaşananları AA'ya anlattı
— Ayrımcılık Hattı (@AyrimcilikHatti) March 26, 2025
— Kardeşim Filistinlilerin yaşadığı mağduriyetleri fikri anlamda dile getirmiş ve saldırgan bir eyleme müdahil olmamıştır
— Oturduğu muhitteki komşularının beyanları… pic.twitter.com/XeZ9ZrjAfO
"Doktorasını Uluslararası İlişkiler alanında tamamlamış biri olarak yaşanan hadiseyi gerek hukuki gerekse bilimsel olarak şiddetle kınamaktayım." ifadesini kullanan Öztürk, kardeşinin sadece okul gazetesinde yazılan ortak bir yazıda imzası bulunması nedeniyle gözaltına alındığını bildirdi.
Kız kardeşinin "Filistin hususunda provokatif veya saldırgan bir eyleme karışmadan", sadece üniversite yönetiminin Filistin-İsrail hususundaki yaklaşımlarını eleştiren bir yazı kaleme aldığını belirten Dr. Öztürk, ICE polisini "cadı avına çıkmakla" suçlarken, “Canary Mission” isimli internet sitesinin Rümeysa'yı bu yazısı üzerinden "fişlediğini" kaydetti.
Öztürk, "Canary Mission Filistin meselesini terörizm ile eşleştirerek Filistin destekçilerini terörize etmekte, temel hak ve hürriyetlerin kısıtlanmasını teşvik etmektedir. Ayrıca bu oluşum ABD’deki Müslüman azınlıklara baskı yapmak, Müslümanları yıpratmak hususunda siyasi bir araç olarak kullanılmakta ve İsrail lobilerinin işaret ettiği kişilerin doğrudan ABD kurumlarınca çeşitli gerekçe ve gerekçelendirmeler ile hedef alınmasına aracılık etmektedir. Devletin bir örgütün aklıyla hareket etmesi ise siyasi kültür anlamında şaşılası bir durumdur." ifadelerini kullandı.
Kardeşi Rümeysa Öztürk'ün, "Müslüman bir kimlik taşıması sebebiyle bu tür haksız uygulamalar ile mağdur edilmeye çalışıldığını" vurgulayan Öztürk gözaltı uygulamasının, "Batı'nın ve Amerika’nın kök paradigması olan ifade özgürlüğünü hiçe sayan, kendi kendini inkar eden bir adım" olduğunu kaydetti.
“Kardeşim saldırgan bir eyleme müdahil olmamıştır”
“Kardeşim Filistinlilerin yaşadığı mağduriyetleri fikri anlamda dile getirmiş ve saldırgan bir eyleme müdahil olmamıştır.” diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Amerikan resmi makamlarından konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmamış olup, avukatımız ile başlattığımız yasal süreçte de yapılan işlemin gerekçesine ve Rumeysa’nın tam olarak nerede tutulduğuna dair henüz bir dönüş alamamış bulunmaktayız. Rümeysa’nın göç idaresi tarafından alıkonulmasının bu yazı ile ilişkili olduğunu değerlendirmekteyiz. Kardeşimin oturduğu muhitteki komşularının beyanları doğrultusunda, iftara giderken caddede ICE görevlileri tarafından alıkonulması öncesinde 2 gün boyunca belirsiz araçların mevcut bulunduğu bilgisi yer almaktadır. Filistin Gençlik Hareketi bu uygulamayı bir kaçırma ve ortadan kaybolma eylemi olarak bir ilk olarak beyan etmişlerdir. Bir dernek veya örgütün alenen yaptığı fişlemeler ile hedef gösterilen isimlere operasyon yapan bir yapı devlet kurumu olmaktan o derece uzaktır.”
İftara gitmek için evinden çıktığı esnada gözaltına alınmıştı
Türkiye'de liseyi birincilikle bitirdikten sonra çift dalda üniversite eğitimini tamamlayan ve Fulbright burslusu olarak ABD'de doktorasına devam eden Rümeysa Öztürk 25 Mart akşamı, iftara gitmek için Massachusetts'teki evinden çıktığı anda sivil ICE görevlileri tarafından gözaltına alınmıştı.
ICE görevlilerinin, Türk öğrencinin ellerini arkadan kelepçeleyerek gözaltına alırken, Öztürk'ün sesli itirazları kameraya yansımıştı.
Öztürk'ün avukatı Mahsa Khanbabai, müvekkilinden haber alınamadığını açıklamış, Tufts Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada da söz konusu gözaltı işlemi için üniversite yönetimine herhangi bir şekilde haber verilmediği belirtilmişti.
Öztürk için endişelenen Türk arkadaşları, ABD üniversitelerinde "Filistin gösterilerine destek verenleri fişleyen" Canary Mission adlı internet sitesinin, bir süre önce, Öztürk'ün geçen yıl bu konuda yazdığı bir makalenin görseliyle birlikte kişisel bilgilerini yayımladıkları bilgisini paylaşmıştı.
ABD'li Demokrat Senatör Elizabeth Warren, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmasını, "medeni özgürlükleri engellemeye yönelik endişe verici bir örüntünün son örneği" olarak değerlendirmişti.
ABD İç Güvenlik Bakanlığından kıdemli bir sözcünün AA'ya yaptığı yazılı açıklamada ise Rümeysa Öztürk'ün öğrenci vizesine uygun olmayan "faaliyetlerde" bulunduğu iddia edilmişti.
Öztürk'ün gözaltına alınması, Trump yönetiminin, Filistin destekçisi öğrenciler ve akademisyenlere karşı baskı uyguladığı bir dönemde gerçekleşti. Daha önce de Filistinli aktivist ve yakın zamanda Columbia Üniversitesinden mezun olan Mahmud Halil gözaltına alınmıştı.
Georgetown Üniversitesi araştırmacısı Badar Han Suri de "Hamas propagandası ve antisemitizm" yaptığı iddiasıyla sınır dışı edilmek istenmiş ancak ABD'li Yargıç Patricia Tolliver Giles söz konusu kararı durdurmuştu.