

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) temsilcisi Bhanu Neupane, yeni yayınlanan BM Dünya Su Kalkınma Raporu hakkında BM Genel Merkezi'nde gazetecilere bilgi verdi.
Son küresel izleme verilerine göre, küresel su krizinin hala çok ciddi boyutlarda olduğunu anlatan Neupane, dünyada 2,1 milyar insanın güvenli ve yönetilen içme suyu hizmetlerine erişemediğini kaydetti.
Neupane, "Dünyada 3,4 milyar insan güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyon, 1,7 milyar insan ise evlerinde temel hijyen hizmetlerinden yoksun. Bu konuda son on yılda ilerleme kaydedildi ancak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için hâlâ çok yavaş." dedi.
İklim değişikliğine bağlı kuraklıklar, seller ve aşırı hava olaylarının tetiklemesiyle dünyada en az 4 milyar insanın her yıl en az bir ay boyunca şiddetli su kıtlığı yaşadığını belirten Neupane, ayrıca raporda su eşitsizliğinde güçlü bir cinsiyet boyutuna dikkat çekildiğini aktardı.
"Kadınlar ve kız çocukları her gün yaklaşık 250 milyon saat su temin etmekle geçiriyor"
Neupane, dünyada 1,8 milyar insanın su bulunmayan evlerde yaşadığını vurgulayarak, bu evlerin yaklaşık yüzde 70'inde kadınların ve kızların su temininden sorumlu olduğunu söyledi.
"Kadınlar ve kız çocukları her gün yaklaşık 250 milyon saat su temin etmekle geçiriyor." diyen Neupane, 15 yaşın altındaki kız çocuklarının su temin etme olasılığının erkek çocuklarına göre neredeyse iki kat daha fazla olduğuna dikkati çekti.
Neupane, su toplamak için harcanan zamanın eğitim, istihdam ve kamusal hayata katılım fırsatlarını azalttığını, ayrıca su temini sırasında kadın ve kız çocuklarının fiziksel yaralanma, taciz ve şiddete maruz kaldığına dair belgelenmiş sonuçların bulunduğunu kaydetti.
Dünya Su Günü kapsamında her yıl hazırlanan ilgili rapora 12 BM kuruluşunun öncülük ettiğini dile getiren Neupane, raporda 44 farklı BM su kaynakları üyesi ve ortağının katkılarının yer aldığını ekledi.
Gazze'de 18 binden fazla hasta acilen ihtiyaç duydukları tedaviden mahrum bulunuyor
Birleşmiş Milletler (BM), ayrıca 20 gündür kapalı tutulan Refah Sınır Kapısı’nın bugün sınırlı şekilde geçişlere açıldığını, Gazze’den 9 hastanın tedavi için Mısır’a geçişine izin verildiğini, Gazze’de ise 18 binden fazla hastanın hala acil tedaviden mahrum bulunduğunu bildirdi.
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında konuştu.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) 20 gündür kapalı tutulan Refah Sınır Kapısı’nın bugün her iki yöne sınırlı şekilde geçişlere açıldığını bildirdiğini aktaran Haq, bu sabah Gazze’den 9 hastanın tedavi için Mısır’a geçmesine izin verildiği bilgisini paylaştı.
Haq, "Hatırlatmak gerekirse, Gazze'de 18 binden fazla hasta şu an acilen ihtiyaç duydukları tedaviden mahrum durumda. İsrail, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'ya sevklerin yeniden başlatılmasına izin verdiğinde daha fazla hasta bakıma erişebilecek." dedi.
Sağlık hizmetleri için Gazze’ye kritik ekipmanların girişinin kolaylaştırılması gerektiğine dikkati çeken Haq, Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nın insani yardım ve ticari malzemeler için tek geçiş noktası olmaya devam ettiğini söyledi.
Haq, tek sınır kapısının "büyük bir darboğaz" oluşturduğunu belirterek "Daha dün, geçiş noktasından malzeme almak üzere planlanan üç BM konvoyu, İsrail’in o gün sadece yakıtın geçişine izin vermesi üzerine iptal edilmek zorunda kaldı. BM kuruluşları yiyecek ve diğer malzemeleri daha sonra almak üzere geçiş noktasında bırakmak zorunda kaldı." değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, BM insani yardım çalışanlarının İsrail saldırılarının Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşim alanlarını hedef almaya ve can kayıplarına neden olmaya devam ettiğini aktardığını belirten Haq, sivillerin ve sivil tesislerin her zaman korunması gerektiğini hatırlattı.