Deprem sonrası manipülatif içerikler arttı

Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sosyal medyada manipülasyon amaçlı gönderilerde artış görüldü

Sosyal medya kullanıcılarının, hedef kitleleri etki altına almak ve kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek için başvurduğu manipülasyon ve dezenformasyon Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artış gösterdi.

Pamukkale Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çalışkan, geleneksel ve sosyal medyada sıklıkla kullanılan manipülasyon ile dezenformasyonu ve bununla nasıl mücadele edilebileceğini Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na anlattı.

Çalışkan, manipülatif içeriklerin kamuoyunun muhakeme yetisine darbe vurmayı amaçladığını aktarırken "Bunun yansımalarını özellikle kriz anlarında dikkate almak zorundayız. Son zamanlarda, yaşadığımız deprem nedeniyle hem sosyal medyada hem de geleneksel medyada istenmeyen içeriklerin üretildiğini görebiliyoruz. Medya manipülasyonuna karşı izleyicinin yapabileceği en temel şeylerden bir tanesi eleştirel düşünce becerisini geliştirmektir diyebiliriz" ifadelerini kullandı.