

Yapay zeka, insan zekasını taklit ederek sürekli bilgi toplayan ve kendini yineleyerek iyileştiren makine veya sistemleri ifade eder. Yapay zeka bu şekilde kendisine verilen görevleri yerine getirir.
Yapay zeka kavramının tarihi 1950'li yıllara kadar gitmektedir. Matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alon Mathison Turing'in "Makineler düşünebilir mi?" sorusu fikrin temellerini attı. Bugüne geldiğimizde ise yapay zekanın günlük yaşamımızın pek çok alanında yer aldığını görüyoruz. Akıllı asistanlar, öneri motorları ve sohbet robotları gibi pek çok alanda yapay zeka aktif görev almakta. Her geçen gün yapay zekanın kullanım alanı da arttığı için aslında bu kavramın tanımı da sürekli değişmekte ve gelişmekte.
Sosyal medya uygulamaları da aynı şekilde makinenin öğrenmesi ve düşünmesi sistemi üzerine dayanmakta. Kullanıcının beğendiği içerikleri, takip ettiği sayfaları ve etkileşim verdiği içerikleri takip eden sistem yeni bir profil oluşturur ve profile uygun içerikleri, paylaşımları sürekli kullanıcının önüne çıkarır.
Dünya ekonomik forumunun yaptığı araştırmaya göre yapay zeka teknolojisine sahip robotlar 45 yıl içerisinde insanlarla benzer kabiliyetlere sahip olabilecek. Bu da "Yapay zeka faydalı mı zararlı mı?" tartışmasını ortaya çıkarıyor. Günlük yaşamı kolaylaştıran, her alanda pek çok faydası olan yapay zekanın aslında hangi amaçla kullanıldığı onun faydalı ya da zararlı olup olmadığını belirler. Ama şunu söyleyebiliriz ki yapay zeka, yaşadığımız dijital dönemde daha da etkili ve hayatımızda aktif hale gelecek.