Gazze'yi destekleyen yıldızlar Oscar töreninde neden kırmızı broş taktı?

Irmak Küçükaksu / 12.03.2024

ABD'de bu yıl 96'ncısı düzenlenen Oscar ödül töreninde Billie Eilish, Mark Ruffalo ve Ramy Youssef gibi ünlü Hollywood yıldızları salona kırmızı broşlarla geldi. Sosyal medyada ünlü isimlerin yakalarına taktıkları kırmızı broşun anlamı hakkında çeşitli iddialar ortaya atıldı. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

İsrail propagandası yapan X hesapları, Oscar ödül töreninde ünlü yıldızların taktığı kırmızı broşun üzerinde aslında kırmızı bir elin yer aldığını ve bunun 12 Ekim 2000'de Batı Şeria'daki bir karakolda 2 İsrailli askerin linç edilmesini temsil ettiğini öne sürdü. 

İsrail'in resmi X (eski adıyla Twitter) hesabı "Birçok ünlünün, yakalarına taktığı kırmızı elin anlamını bilmediğini" ve bu sembolizmin tesadüf olmadığını iddia etti. 

İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, broştaki 'kırmızı elin' İsrail'e karşı 2000 yılında başlayan İkinci İntifada'nın en ikonik görüntüsü olduğunu öne sürdü ve ünlülerin bunu bilmemesi halinde cehalet yaymamaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

İsrail yanlısı paylaşımlar yapan "@visegrad24" isimli X sayfası ünlülerin, Oscar töreninde taktıkları broşun, aslında 2000 yılında Ramallah'ta yaşanan olayı temsil ettiği hakkında tweet attı. 

İddia hakkında yorum yapan bazı sosyal medya kullanıcıları ise ünlülerin "şiddeti durdurun" çağrısında bulunduğunu ancak İsrail'in buna karşılık "bu ünlüler şiddet çağrısında bulunuyor" şeklindeki söylemini dile getirdi. 

BULGULAR

Teyit Hattı, broşun ne anlama geldiğini detaylıca araştırdı. Broşlar, sanatçı ve aktivistlerin oluşturdukları "Artists4Ceasefire" platformu tarafından tasarlandı ve dağıtıldı. 

Artists4Ceasefire topluluğu, İsrail ve Filistin'de yaşanan insani kriz için bir araya gelen sanatçılardan ve aktivistlerden oluşuyor. Acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunan topluluk, tüm rehinelerin güvenli bir şekilde serbest bırakılmasını ve Gazze'deki sivillere derhal insani yardım ulaştırılmasını talep ediyor. Bu platform aracılığıyla ateşkes hakkındaki küresel çağrıyı güçlendirmeyi amaçlıyorlar. Tüm insanlar için özgürlük, adalet, onur ve barışa dayanan bir geleceği savunduğunu açıklayan platform, Gazze'de yaşananlara sessiz kalamayacağını ifade ediyor.

Artists4Ceasefire platformunun internet sitesinde, Oscar ödüllerinde takılan kırmızı broşun tasarımının ve neyi simgelediğinin açıklandığı görülüyor.

Broş; kırmızı bir arkaplanın, uzanan turuncu bir elin ve siyah kalbin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Öncelikle açıklamada broşun tasarımındaki elin kırmızı renkte olduğuna dair bir bilgi verilmiyor, iddiaların aksine elin turuncu olduğu belirtiliyor. Turuncu elin "ortak insanlığı merkeze almayı desteklemek için her çevreden bir araya gelen güzel insan topluluğunu" ifade ettiği bildiriliyor. Artists4Ceasefire broşunun kırmızı arka planının ise hayat kurtarma çağrısının aciliyetini simgelediği ifade ediliyor. Turuncu elin tam ortasındaki siyah kalbin varlığı da, her zaman kalp ve sevgiyle yol almaya dair bir çağrı olarak aktarılıyor.

Açıklamadan da anlaşılacağı üzere, iddianın aksine broşların üzerinde yer alan elin renginin turuncu olduğu belirtiliyor ve Gazze'de ateşkes çağrısı kapsamında takılan broşların Ramallah'ta 2000 yılında yaşanan olaylara bir göndermesi bulunmuyor. 

Ayrıca Oscar ödül töreni öncesi ünlü Hollywood oyuncusu Ramy Youssef verdiği röportajda, kendisi de dahil birçok oyuncunun ödül gecesinde yakalarında kırmızı bir broş ile Gazze'de ateşkes için sembolik bir çağrı yaptığını açıkladı. Amerikan medyasına konuşan Youssef: "Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Filistin halkı için barış ve kalıcı adalet için çağrıda bulunuyoruz. Bu aslında evrensel bir mesaj: Çocukları öldürmeyi bırakın." ifadelerini kullandı. 

Broşları tasarlayan ve aynı zamanda dağıtıcısı olan Artists4Ceacefire platformu aracılığıyla, 400'den fazla sanatçının ortaklaşa imzaladığı ve ateşkes çağrısında bulunan açık mektup geçtiğimiz ekim ayında ABD Başkanı Joe Biden'a gönderilmişti. İmza sahipleri arasında Ben Affleck, Jennifer Lopez ve Bradley Cooper gibi isimler yer aldı. 

BULGU SETİ
  • İsrail'in resmi X hesabı, Gazze'de ateşkes talebini sembolize eden kırmızı broşun anlamını saptıran paylaşımlar yaptı.
  • Broş, Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'deki sivillere acil insani yardım ulaştırılması için kolektif desteği simgeliyor.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Oscar töreninde Hollywood yıldızlarının kırmızı broş takmasının, ateşkes talebinden farklı bir anlam taşıdığı iddiası" doğru değil.