"Gazzeli kadın oyuncak bebeklerle provokasyon yapıyor" iddiası

Irmak Küçükaksu / 04.03.2024

İsrail ordusu 150 gündür sivil yerleşim yerleri, hastane, okul ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı barınakları da hedef alan saldırılarını sürdürürken, insani krizi gösteren görüntüler ve fotoğraflar gündem oluşturmaya devam ediyor. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada İsrail yanlısı hesaplar dünya kamuoyunu etkilemek için "Pallywood" terimini kullanarak, Filistinlileri sahte ölü ve yaralı videosu çekmekle suçluyor. Geçtiğimiz gün, '@OliaOnX' isimli bir X (eski adıyla Twitter) kullanıcısı, Filistinli bir annenin, İsrail saldırısında hayatını kaybeden bebeklerine sarıldığı bir görüntüyü paylaştı. "Pallywood yeni bir kısa film sunuyor." notuyla dolaşıma sokulan videodaki bebeklerin oyuncak olduğu iddia edildi. 

BULGULAR 

İsrail ordusu 3 Mart Pazar günü sabah saatlerinde, Gazze'nin Refah kentinin doğusundaki Es-Selam Mahallesi'nde bulunan Ebu Anze ailesine ait üç katlı evi bombaladı. Bombalı saldırıda aynı aileden 6'sı çocuk 14 kişi öldürüldü. Oyuncak bebeklerle çekildiği iddia edilen görüntüler de, bu saldırıda hayatını kaybedenlerin, yakınları tarafından toprağa verilmek üzere naaşlarının alındığı Refah kentindeki En-Neccar Hastanesi morgunda kaydedildi.

Görüntülerdeki Filistinli kadın 3 Mart'ta düzenlenen bombalı saldırıda iki bebeğini ve eşini kaybeden Ranya Ebu Anze. İddiaya konu olan video ve fotoğraflarda Filistinli Ranya Ebu Anze, İsrail'in evlerini hedef alması sonucu henüz 4 aylıkken hayatını kaybeden ikiz bebekleri Naeim ve Wissam'a gözyaşları içinde veda ediyor. Anadolu Ajansı'na konuşan acılı anne, uyurken ağır bir bombardıman olduğunu hissettiklerini ve bir anda çocuklarını kaybettiğini, kucağının molozla dolduğunu aktardı, "On yıllık evlilikten sonra dünyaya gelen bebeklerine doyamadığını "söyledi. Ebu Anze, "Kocamın ve çocuklarımın bedelini kim ödeyecek? Ne söyleyeyim? Bugünden itibaren kime sarılacağım? Çocuklarım da eşim de gitti." ifadelerini kullandı. 

Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı haberde, Ranya'nın kocası ve çocuklarının yanı sıra kız kardeşini, yeğenini, hamile kuzenini ve diğer akrabalarını da kaybettiği aktarıldı. AP'ye konuşan Ranya'nın akrabası Faruk Ebu Anze, İsrail'in bombaladığı evde başka bölgelerden yerinden edilen kişilerle beraber yaklaşık 35 sivilin kaldığını ve çoğunluğunun çocuk olduğunu ifade etti.

BULGU SETİ
  • Görüntülerdeki kadın, elinde çocuklarının cansız bedenini taşıyan Filistinli Ranya Ebu Anze.
  • Ranya Ebu Anze, İsrail'in 3 Mart'ta Refah kentine düzenlediği bombalı saldırıda iki çocuğunu ve eşini kaybetti.
  • Evlerini hedef alan İsrail saldırısında henüz 4 aylıkken hayatını kaybeden Naeim ve Wissam isimli ikiz bebeklerin "oyuncak" olduğu iddia edildi. 
  • AA'ya konuşan acılı anne, 10 yıl evlilikten sonra dünyaya gelen bebeklerine "doyamadığını" söyledi. 

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Filistinli annenin kucağındaki ölen bebeklerin oyuncak olduğu iddiası doğru değil.