Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın vatandaşları bazı yatırım araçlarına yönlendirdiği iddiası

Aras Fırat Tekeş / 07.08.2023
İstanbul

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun haber sitesinin içeriklerini ve arayüzünü kopyalayan bazı hesapların, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a ait olduğunu öne sürdükleri ifadeleri kullanarak dolandırıcılık yapmaya çalıştıkları ortaya çıktı. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

'Petroleri.com' adresini kullanan bir internet sayfası, Youtube ve diğer sosyal mecralara video reklam verdi. Bu reklamlarda TRT'nin geçmişte yaptığı bazı haberlerin görüntüleri kullanıldı. Yapay zekaya seslendirtilen haberde, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın gerçek olmayan ifadelerine yer verilerek vatandaşları bazı yatırım araçlarına davet ettiği öne sürüldü.

Youtube'de paylaşılan video reklamın sol alt köşesinde yer alan eklentiye tıklandığında, "petroleri.com/members.php" sayfasına yönlendirildiği anlaşıldı. Bu sayfada ünlü oyuncu Burak Özçivit'in bir fotoğrafının olduğu ve kendisinin ağzından yazılan kurgusal bir metin yer aldığı görüldü.

Bu metinde;

"Sayın yatırımcılar, Hem Türkiye Petrolleri'nin bir elçisi hem de hevesli bir yatırımcı olarak, istisnai bir yatırım projesini tanıtmak istiyorum. Türkiye Petrolleri'nin yatırım platformu, özünde gelir artışını çoğaltarak Türkiye halkının yaşam kalitesini yükseltmek için tasarlanmıştır.

Teknik açıdan bakıldığında, platform, ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış çeşitli sektörlerde en iyi yatırım seçeneklerini seçen son teknoloji algoritmaları içerir. Bu algoritmalar, muazzam potansiyele sahip kazançlı varlıkları belirlemek için Türkiye Petrolleri'nin kapsamlı veri tabanından yararlanmaktadır.

Türkiye Petrolleri'nin güvenli işlemcileri içinde yer alır ve platformun güvenilirliği devlet düzeyinde garanti edilir. Temettü ödemelerinin boyutu ve sıklığı, platforma yatırılan zaman ve paraya bağlıdır. Bu projeye katılmak için yer sayısının sınırlı olduğuna dikkat etmek önemlidir. Bu yüzden elinizi çabuk tutun, çünkü bu inanılmaz fırsatı kaybetme riskiniz var.

Türkiye Petrolleri ile yatırım yaparken bana katılın ve paranızın sizin için çalışmasını izleyin. Birlikte, sadece kendimiz için değil, ulusumuz için de müreffeh bir geleceği şekillendirebiliriz." ifadelerinin yer aldığı anlaşıldı.

Dolandırıcılar benzer bir röportajı TRT Haber'in internet sitesinin arayüzünü kopyalayarak vatandaşlara servis etti.

Sahte haberde; "Yapılan küçük bir araştırma sonucunda ekibimiz tarafından belirlendi ki: "Burak, gelirinin büyük bir kısmını Petrol ve Gaz Şirketi ile işbirliği yaparak elde etti." Türkiye Petrolleri adıyla bilinen bir petrol ve gaz şirketine yatırım yaptığı ortaya çıktı. Burak'ın neden bu şirketi seçtiği ve neden yatırım yapmaya başladığını biz de merak ettik. Gazetecilerimiz tekrar Burak ile iletişime geçti ve onu tekrar bir röportaja davet etti, ancak işinin özelliği nedeniyle kişisel olarak gelme şansı olmadı. Bununla birlikte, Özçivit, bizi ilgilendiren temel sorulara yazılı bir röportaj yapmaya razı oldu." ifadelerine yer verildi. BULGULAR 

Anadolu Ajansı Teyit Hattı iddiaların arka planını araştırdı. Anadolu Ajansı'nın haber arşivinde yapılan incelemede Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın göreve geldikten sonraki basın açıklamalarında 'sahte video haberde' gündeme getirilen ifadelerin hiçbirine yer vermediği görüldü. 

Video reklamın paylaşıldığı sayfaya tıklandığında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) internet sitesi arayüzünün birebir kopyalanarak oluşturulduğu ve alan adının farklı olduğu belirlendi.  TPAO'nun gerçek internet sayfası URL'sinin "https://www.tpao.gov.tr/" olduğu, dolandırıcılık faaliyetleri için kopyalanan web sitesinin URL'sinin ise "https://petroleri.com/members.php olduğu tespit edildi. 

Ayrıca yapılan incelemede bu internet sitesi dışında farklı adreslerden de Youtube ve diğer sosyal medya mecralarına reklam verdikleri anlaşıldı.

Benzer şekilde ünlü oyuncu Burak Özçivit'in sahte haberinin paylaştığı web sitesinin de TRT Haber'in arayüzünün kopyalanarak oluşturulduğu belirlendi. TRT Haber'in web sitesinin URL'sinin "https://www.trthaber.com/" olduğu, diğer adresin ise "https://petroleri.com/" olduğu tespit edildi. Sahte internet sitesinde 'son haberler' başlığıyla ayrılan ve aşağıda mavi renkle işaretlenen bölümün ise günlerdir güncellenmeden aynı kaldığı ve haber linklerine tıklamanın bir işe yaramadığı ortaya çıktı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından da konuyla ilgili kamuoyuna bilgi notu paylaşıldı. Yapılan açıklamada dolandırıcılık faaliyetlerinin altı çizildi ve vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda çağrıda bulunuldu. 

BULGU SETİ
  • Sahte haberleri gündeme getiren internet sitesinin kullandığı arayüzünün TPAO ve TRT'den kopyalandığı tespit edildi.
  • Dolandırıcılık faaliyetleri için kullanılan internet sitesinin URL'sinin TPAO ve TRT'den farklı olduğu anlaşıldı.
  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi konuyla ilgili bilgi notu paylaştı ve dolandırıcılara karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Hazine ve Maliye Bakanı Hafize Gaye Erkan'ın vatandaşları bazı şirketlere ve bono alımına yönlendirdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.