"Borusan Türkiye'deki üretimini durdurdu" iddiası

Çağdaş Çetindemir / 22.12.2023

Sosyal medyada yanlış ya da eksik bilgiyle paylaşılan yorumlar, kullanıcıların yanlış bilgilendirilmesine neden olabiliyor. Kimi zaman ise kasıtlı olarak yayılan asılsız iddialarla ekonomik ve siyasi amaçlar güdebiliyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Borusan Birleşik Boru Fabrikaları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (Borusan Boru) Türkiye'deki üretimini durdurduğu, yatırımlarının tamamını yurtdışına çıkardığı ve Türkiye'yi terk ettiği ileri sürüldü.

 

İddialar bazı haber mecralarında ve sosyal medya platformlarında çeşitli paylaşımlara ve yorumlara konu edildi.

Dünyanın önde gelen çelik boru üreticilerinden Borusan Boru, Bursa Gemlik'te toplam 3 tesisle üretim gerçekleştiriyor.  

BULGULAR

Borusan Boru'nun 18 Aralık 2023'te Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı bildirime açık verilerden ulaşılabilir. Açıklamada konunun detayları yer alıyor.

Daha önce Borusan Boru ile iş ortağı Alman Salzgitter Mannesmann arasında bir yol ayrılığı yaşanmıştı. Borusan Boru'nun Türkiye'deki üretimi ise sürüyor ve sürmeye devam edecek. 

Şirketin büyük (büyük çaplı hat boruları) küçük ve tıbbi boru üretim tesisleri faaliyetlerine devam ediyor. Büyük boru işinin ise pazar, arz-talep dengesi ve rekabet ortamı gibi değişkenler nedeniyle ve büyük çaplı borulara ABD'de daha fazla talep olduğu gerekçesiyle ABD'de devam edeceği belirtildi.

Borusan Boru'nun ABD'de yatırımları bulunuyor. Konuyla ilgili çeşitli haberlere dijital arşivde açık verilerde de rastlamak mümkün.

 

TÜRKİYE'DE ÜRETİMİN DURDURULMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Borusan Boru adına Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na yapılan açıklamada da "Türkiye'de üretimin durdurulması söz konusu değildir." denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

-      Dünyanın önde gelen çelik boru üreticilerinden Borusan Boru olarak ülkemizde; Bursa Gemlik yerleşkemizde toplam 3 tesis ile üretim gerçekleştiriyoruz.

-      Global pazarların yerel oyuncusu olma stratejimizin bir sonucu olarak Gemlik'te 2011 yılından bu yana büyük çaplı hat borularının üretimini yaptığımız tesisimizde bir dönüşüm süreci başlatıyoruz.

-      18.12.2023 tarihinde yapılan KAP açıklaması Gemlik Tesisleri'nde sadece altyapı ve proje iş kolu kapsamında yer alan büyük çaplı boruların üretiminde kullanılan makine, ekipman ve ilgili makine, ekipmanın bulunduğu arazi ve binaların satılmasının değerlendirilmesi ile ilgilidir.

-      Türkiye'nin lider çelik boru üreticisi olarak, ülke ekonomisine değer katmayı sürdüreceğiz.

BULGU SETİ
  • Borusan Boru'nun Türkiye'deki üretim faaliyeti sürüyor.

  • Şirket büyük boru işine ABD'de devam edecek. Bu işle ilgili Gemlik'teki tesiste dönüşüm süreci başlatılıyor.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

"Borusan Türkiye'deki üretimini durduruyor" iddiası gerçeği yansıtmıyor.