"Ankara'nın IMF heyetini Türkiye'ye davet ettiği" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 27.08.2023
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın son haftalarda piyasalara yönelik yeni kararlar almasının ardından sosyal medyada çok sayıda dezenformasyon içerikli paylaşım yapıldı. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Bir gazeteci Youtube kanalı üzerinden paylaştığı videosunda "IMF (Uluslararası Para Fonu) heyeti ile yeniden canlı ilişkiler kuruluyor, bunu söylemek istiyorum. Şu an IMF ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında eylül ayında üst düzey bir ziyaret için görüşmeler yapılıyor. Eylül ayı ortalarında büyük ihtimalle bir heyet Türkiye'ye gelecek ve bu üst düzey bir heyet olacak...Şimdi bunun resmi açıklamasının yapılmasını bekliyoruz. Çünkü benim edindiğim izlenime göre bizim tarafımızdan talep edildi bu görüşme..." ifadelerini kullandı.


Youtube'de paylaşılan bu içeriğin altına yapılan yorumlarda onlarca farklı iddia da gündeme getirildi. Bir kişi "Emekli zammını vermemek için IMF'yi davet edip, IMF kararları ile maaş zamları durdurulacak." yorumunda bulundu.

IMF'den üst düzey bir heyetin Türkiye'ye davet edildiğine yönelik iddia X'de (Twitter) çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşılarak yeniden dolaşıma sokuldu.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Ekonomi Servisi, yetkililerle temasa geçti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, IMF'den destek istendiği ve bu kapsamda bir heyetin Türkiye'ye geleceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı. 

AA muhabirine bilgi veren Bakanlık yetkilileri, basına yansıyan "IMF heyetinin Türkiye'nin talebiyle ülkeye geleceği" iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Bakanlığın heyete yönelik resmi bir daveti bulunmadığı ancak IMF'nin Türkiye ile ilgili teknik ekibinde kısa süre önce değişiklikler olduğuna işaret edildi.

Ekibe yeni üyeler katıldığı için diğer ülkelerde de mutat olduğu üzere, yeni ekibin, ülkeyi tanımak, kendi paydaşlarıyla tanışmak ve Türkiye'nin son dönemdeki ekonomi politikalarını daha yakından öğrenmek isteyebilecekleri için teknik ve rutin bir ziyarette bulunabileceği belirtildi.

BULGU SETİ
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı AA muhabirine iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Ankara'nın daveti üzerine IMF'den bir heyetin Türkiye'ye geleceği iddiası gerçeği yansıtmıyor.