Koşan kaplumbağaların görüldüğü videonun orijinal olduğu iddiası

Meltem Sarsılmaz / 12.07.2023

Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte sosyal medyada paylaşılan görsel ve videoların gerçekliği de şüphe uyandırmaya başladı. Kullanılan efektler gerçeklik algımızla oynarken artık gözümüzle gördüğümüz şeylere bile dikkatle bakma zorunluluğu oluşmaya başladı. Her gün sosyal medyada görsel dezenformasyona maruz kalıyoruz ve etkileşimde bulunabiliyoruz. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Twitter'da paylaşılan bir videoda bir evin avlusunda koşan kaplumbağalar görülüyor. Videonun birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından orijinal sanıldığı, yorumlardan anlaşılıyor.

Yüksek etkileşim alan video bugüne kadar 15 milyondan fazla görüntülenme aldı. Gönderi "Kaplumbağalar koşabiliyor mu?" sorusuyla paylaşıldı. 

BULGULAR

Söz konusu video tersine arama yöntemiyle taratıldığında Instagramda paylaşılan 28 Ağustos 2021 tarihli gönderiye ulaşıldı. 

Videonun yer aldığı hesap incelendiğinde başka animasyon görüntülerin olduğu içeriklere de rastlandı.  

Hesabın sahibinin Vernon James Manlapaz isimli 3D animasyon sanatçısı olduğu görüldü.  Bu alanda çalışmalar yaptığı bulundu. Twitter sayfasında da yaptığı çalışmaların olduğu anlaşıldı. Kaplumbağaların hızlı bir şekilde koştuğu görülen videonun bilgisayar tarafından CGI yöntemi kullanılarak yapıldığı tespit edildi. CGI (Computer-generated Imagery), bilgisayar üretimli imgeleme olarak adlandırılan bu yöntem günümüzde özellikle sinema sektöründe kullanılmakla birlikte oyun ve reklam alanında da kullanılıyor. Yeşil ekran teknolojisinin gelişmiş versiyonu olan CGI aslında görsel oluşturmaya yarayan bir grafik uygulamasıdır. 

- Kaplumbağalar ne kadar hızlı hareket ediyor?

Yavaş hayvan olarak bildiğimiz kaplumbağalar koşan veya hızlı hareket eden sürüngen türlerinden değildir. Kara kaplumbağaları en fazla 0.17 kilometre koşabilirler. Saniyede 28 santimetre yol kat ederek 2015'te Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Bertie isimli kaplumbağa dünyanın en hızlı kaplumbağası oldu.


BULGU SETİ
  • Söz konusu videonun 3D animasyon sanatçısı Vernon James Manlapaz tarafından bilgisayar ortamında yapıldığı tespit edildi.

  • Videonun yapımında CGI (bilgisayar tabanlı görüntü) tekniğinin kullanıldığı görüldü. 

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Koşan kaplumbağaların görüldüğü videonun gerçek olduğu iddiası doğru değil.