'Deepfake' tuzağıyla 25 milyon dolarlık vurgun

Çağdaş Çetindemir / 06.02.2024

Çin'in güneyinde yer alan ve özerk bir bölge olan Hong Kong'ta adı açıklanmayan bir finans çalışanının, deepfake teknolojisiyle gerçekleştirilen bir görüntülü görüşme sonrası şirketin kaynaklarından 25,6 milyon doları, dolandırıcılara gönderdiği ortaya çıktı.

DEEPFAKE NEDİR?

'Deepfake', yapay zeka ve derin öğrenme teknikleri kullanılarak gerçeğe çok yakın sahte görüntü ve sahte ses oluşturan bir teknoloji. Kötü niyetli aktörler, deepfake teknolojisini sahte görüntü ve sahte ses üreterek dolandırıcılık, dezenformasyon, kara propaganda, itibar saldırısı, kişisel gizlilik ihlali gibi amaçlar için kullanabiliyor.

DEEPFAKE TUZAĞINA DÜŞÜREN ADIMLAR

Hong Kong'ta yaşanan son örnekte deepfake teknolojisiyle dolandırıcılık tasarımının adımları şöyle atıldı:  Hong Kong'ta çok uluslu bir şirketin finans çalışanı, Londra’da bulunan CFO'dan (şirketin finansal yöneticisi) "gizli işlem" gerçekleştirme talimatı içeren bir elektronik mesaj aldı. Önce bu mesajın bir dolandırıcılık girişimi veya kimlik avı olabileceğini düşündü. Fakat dolandırıcılar bununla kalmadı sözde bir video konferans düzenledi. Finans çalışanına gönderilen görüntülü görüşmede, CFO ve çalışanın tanıdığı iş arkadaşları yer aldı. Sesleri ve görüntüleri, gerçekle birebir aynıydı. Finans çalışanı, video konferansa kandı ve 25,6 milyon dolarlık havale işlemini gerçekleştirdi. Finans çalışanı, şirketinin merkez ofisiyle iletişime geçinde gerçek ortaya çıktı. Görüntülü görüşmede duyduğu her şey ve gördüğü herkes sahteydi.

POLİS DOLANDIRICILIĞI SORUŞTURUYOR

Hong Kong polisi, deepfake dolandırıcılığıyla ilgili soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında 6 şüpheli yakalandı. Açık kaynaklarda kıdemli polis müfettişi Baron Chan Shun-ching'in "Çok kişili video konferansta, gördüğü herkesin sahte olduğu ortaya çıktı." dedi.

Bu vaka, yapay zeka marifetiyle geniş topluma açık görüntüleri değiştiren ve deepfake teknolojisi kullanarak sahte bir görüntü oluşturan dolandırıcıların gerçekleştirdiği büyük bir vurgun olarak kayda geçti.

 

NE TÜR TEDBİRLER ALINABİLİR?

Deepfake teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilebilecek dolandırıcılık girişimlerine karşı farkındalık eğitimi önemli bir fayda sağlayabilir. Deepfake teknolojisinin toplumsal etkileri üzerine araştırmalar artırılabilir ve deepfake içerik yayılımını engelleyecek içerik yönetim politikaları sosyal medya platformlarınca geliştirilebilir. Deepfake içerikleri algılayacak, tespit edecek ve otomatik filtreleme uygulayabilecek yazılımlar ve bu tip içeriklerin kötüye kullanımını kapsayan hukuki düzenlemeler de koruyucu olabilir.