Bilimsel makalede MS hastalığının "Allah'ın gönderdiği bir ceza veya sınav" şeklinde tanımlandığı iddiası

Teyit Hattı / 06.01.2024
İstanbul

Konya'da yer alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Çaksen'in Thieme'de yayımlanan bilimsel makalesinden alınan bir ifade, akademik çalışmanın bütünlüğünden kopartılarak sosyal medyada dezenformasyon içerikli paylaşımlara konu oldu. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, Çaksen'in makalesinden bir bölümün ekran görüntüsünü alarak "Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Çaksen'in "MS hastalığının sebebinin Allah'tan gelen ceza ya da sınav olduğuna inanıyoruz" görüşünü içeren makalesi sosyal medyada gündem oldu." ifadeleriyle takipçilerine servis etti.

İddia başta X olmak üzere çok sayıda sosyal medya platformunda benzer ifadeler kullanılarak dolaşıma sokuldu. Bazı haber siteleri internette yer alan bilgileri kullanarak hazırladıkları metinleri okuyucularına servis etti.

Sosyal medyada içerik üreten bir kişi "Hüseyin Çaksen nasıl tıp profesörü oldun? MS hastalarına büyük ayıp" başlığıyla Youtube'de paylaştığı videoda iddiaları tekrarladı. İddianın aslını araştırmadan ve makalenin ilgili bölümünü okumadan yorum yapan YouTube yayıncısı "Hocam siz nasıl bir bilim insanısınız? Siz gerçekten nasıl bir tıp insanısınız? Siz gerçekten 6 yıl tıp okudunuz mu? Gerçekten bu makaleyi nereye gönderdiniz? Uluslararası bir neşriyat bu herhalde ki İngilizce yazmışsınız. Editör alır çöpe atar bunu." ifadelerini kullandı.

BULGU SETİ
  • Prof. Dr. Hüsnü Çaksen söz konusu ifadelerle aslında toplumun MS hastalığına olan yaklaşımını betimliyor.
  • Prof Dr. Çaksen'in makalesinin başlığı: "Hastaların Multipl Skleroz (MS) Nedenine İlişkin Doğaüstü İnançları"
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Prof. Dr. Hüsnü Çaksen'in bilimsel makalede MS hastalığını "Allah'ın gönderdiği bir ceza veya sınav" şeklinde tanımlandığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.