

Sakızın sindirimi, vücudu zorlayan bir süreç, diğer besinler gibi kolay değil ve özü bakımından imkansız. Yuttuğunuz sakızın vücuttan atılması için biraz daha fazla zaman gerekebilir. Ancak bu süre, 7 ila 10 yılı bulur mu?
İşte internette de sık sık paylaşılan bu bilgi, nesilden nesle aktarılan ve doğru sanılan yanlışlardan biri. Bu durum, toplumdaki "Sakızını yutma midene yapışır" gibi öğütleri daha anlaşılır kılıyor.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Yuttuğunuz sakızın sindiriminin ya da vücuttan atılmasının 7 ila 10 yıl sürdüğü iddiası, doğru sanılarak nesilden nesle aktarılıyor. Konuyla ilgili internette yerli ve yabancı çok sayıda içeriğe erişilebiliyor.
BULGULAR
Sakız, sakız reçinesi ve çeşitli katkı maddelerinden oluşuyor. Mide, sakızı reçinesi ayrıştırılamadığı için sindiremiyor.
Yutulan sakız, yemek borusu - mide - ince bağırsak yolunu izliyor. Sakızdaki katkı maddeleri çözülüyor. Yapısı aynı kalan, mideye ya da bağırsağa yapışmayan sakız ise dışkıya karışıyor.
Sakızın vücuttan atılma süresi kişiye göre değişken, ortalama 1-3 gün sürebiliyor. Çoğu zaman diğer besinlerle aynı hızda, bazen 1-2 saat gecikmeyle vücuttan atılıyor.
Sakız yutmak tehlikeli değil. Sakız yutulunca ciddi bir sağlık sorunu beklenmez. Sadece peş peşe çok sayıda ya da büyük sakız yutulmuşsa, hazımsızlık, tıkanma ve kabızlık riski doğabilir.
ÖZÜ SİNDİRİLEMİYOR, VÜCUTTAN ATILMA SÜRESİ 30-40 SAAT
Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na bilgi verdi. YouTube'da sakızla ilgili çeşitli içerikler de paylaşan Aksoy, sakızın özünün sindirilemediğini ancak içindeki tatlandırıcı, renklendirici gibi maddelerin sindirilebildiğini doğruladı. Sakızın vücuttan atılma süresi ise 30-40 saat. İşte özetle söyledikleri:
(Sakız sindirimi mümkün mü?) Sakız birkaç içerikten oluşuyor. Sakızın bir özü var, özü sindirilmiyor. Sakızın içeriklerine göre de bazın oranı değişiyor. Bazen yüzde 20 civarında oluyor bazen yüzde 30'a kadar çıkıyor.
(Sakızın vücuttan atılma süresi…) Yutulan bir sakızın vücuttan atılması kişiden kişiye değişebilir. Pek çok kişinin mide sindirim süresi, bağırsak transit zamanı yani bir yiyeceği bağırsaktan boylu boyunca geçirip dışkıyla atma süresi birbirinden farklı olabilir. Genellikle bu süre 30-40 saat arasında değişir.
(Sakız yutmak, sağlığa zararlı mı?) Genellikle herkesin korkusu, yuttuğum sakız midemde kalır mı, sindirilmediği için bağırsaklarımı tıkar mı vb. oluyor. Bununla ilgili bilimsel verilerde sadece çok ender bildirilmiş vakalar var. Yayınlarda aşırı sakız yutulması sonrasında bağırsak tıkanıklığı gelişmiş birkaç çocuk vakadan bahsediliyor. Ama erişkin bir kişinin çok aşırı miktarda sakız tüketmediği taktirde bir zararla karşı karşıya kalması pek olası değil.
(Sakızdaki katkı maddeleri … ) Sakızda özünün dışında katkı maddeleri var. Mesela aspartam / tatlandırıcı… Sağlığa zararı olabilir mi? Uzun dönemde olma ihtimali var. (…) Ama insan çok az aspartam kullanıyor. Temkinli olmak lazım, hemen bu koruyucular da sağlığa zararlı demek doğru değil. Aspartamın son bir fare çalışmasında anksiyeteyi artırabileceği ifade edilmişti. Burada doz önemli. Sakız yutmak, aşırı olmadığı sürece, doymak için yutmuyorsan, bir problem yaratmayacaktır.
(Sakızın sağlığa yararı var mı?) Çalışmalar, sakızın dikkati toparlamada kolaylaştırıcı bir etken olabileceğini gösteriyor. Beyin sağlığı için faydalı olabilir gibi görünüyor. Çene ekleminin kuvvetlendirilmesinde/çene çıkığı olan kişilerde faydalı olabilir. Ameliyat sonrasında bağırsakların normal aktivitesine geri dönmesinde etkili olabilir. Sezaryen sonrasında bağırsakların aktivitesine daha hızlı dönmesi için ve kilo vermeyi hızlandırmada da faydalı olabilir gibi görünüyor. Yüzde 5-6 civarında bir hızdan bahsediyoruz. Sakız çiğneyeyim de 10 kilo vereyim gibi bir şey yok.
Yutulan sakızın 7 ila 10 yılda vücuttan atılabildiği bilgisi yanlış. Sakızın özü vücutta sindirilemiyor. Sakız ortalama 1-3 günde vücuttan atılabiliyor.